Marketing X Business

Volumen trgovanja spot bitcoin ETF-ova premašio 10 milijardi dolara u prva tri dana

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Spot bitcoin ETF-ovi zabilježili su osmeroznamenkasti volumen trgovanja u tri dana od njihovog pokretanja u SAD. Podaci analitičara Bloomberg Intelligencea Jamesa Seyffarta pokazuju da je do 16. januara volumen spot ETF-ova premašio 10 milijardi dolara.

Najnoviji bitcoin ETF-ovi izazvali su kontroverze od svog debija 11. januara, s velikom trgovinskom aktivnošću koja ima malo opipljivog utjecaja na rast cijene bitcoina. Dok su neki zbog toga oprezni, analitičar Bloomberga Eric Balchunas tvrdi da sirove brojke govore same za sebe.

– Dopustite mi da stavim u kontekst koliko je ludih 10 milijardi dolara u prva tri dana. 500 ETF-ova pokrenuto je u 2023. U četvrtak su ostvarili kombiniranu količinu od 450 miliona dolara. Najbolji je zaslužan za 45 miliona dolara. Samo IBIT bilježi više aktivnosti nego cijeli razred 2023., napisao je Balchunas.

Što se tiče neto priljeva i odljeva, slika nastavlja prikazivati ​​prodaju Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC), koji je nedavno pretvoren u ETF.

Prema podacima istraživanja BitMEX-a, najznačajniji neto dobitak pripada BlackRockovom iShares Bitcoin Trustu (IBIT), porast od 700 miliona dolara u tri dana. GBTC je u međuvremenu zabilježio neto odljeve od više od 1,1 milijardu dolara, fenomen koji se pripisuje investitorima koji mijenjaju ETF proizvode zbog viših naknada Grayscalea.

– Ukupni odljevi GBTC-a sada iznose 1,18 milijardi dolara u usporedbi s spot priljevima bitcoin ETF-a od 2 milijarde dolara. Bilo bi izuzetno ohrabrujuće ako bismo nastavili ovim tempom u prvom mjesecu trgovanja, napisao je James Van Straten, analitičar CryptoSlatea.

U međuvremenu, međutim, malo ko predviđa porast cijene bitcoina izvan dobro utvrđenog raspona trgovanja od početka decembra 2023. Dok su neki i dalje uvjereni u tržišnu snagu iznad 42.000 dolara, sumnja se u sposobnost bitcoina da izbjegne novu kapitulaciju.