Marketing X Business

Wall Street pao, u fokusu dionice Nvidije

Marx.ba

(Izvor: X)

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidie uoči objave njenih kvartalnih poslovnih rezultata. Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 38.563 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 15.630 bodova. Kako se u SAD u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radna sedmica je započela u utorak, i to padom indeksa. Najviše su, u prosjeku 1,6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidije za 4,3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će danas nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta, piše Tportal.

Zahvaljujući, naime, euforiji oko razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie predvodila je u tom periodu rast tehnološkog sektora, pa je Nvidia postala treća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti.

I dok je tehnološki sektor jučer bio pod pritiskom, porasle su cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku za 1,1 posto. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Walmarta na rekordne nivoe, nakon što je taj trgovački lanac poboljšao procjene poslovnih rezultata u tekućoj fiskalnoj godini i povećao godišnju dividendu za devet posto.

Nakon snažnog rasta na početku godine, na Wall Streetu se posljednjih tjedana trguje oprezno jer su zbog još uvijek visoke inflacije splasnule nade da će američka centralna banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.719 bodova, a frankfurtski DAX 0,14 posto, na 17.068 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,34 posto, na 7.795 bodova.

Povezani članci