Marketing X Business

WhatsApp radi na verifikaciji računa putem e-pošte

Marx.ba

(Izvor: X)

Pojedini beta testeri WhatsAppa dobili su obavijest da mogu verificirati svoj račun putem e-pošte. Takav bi sistem verifikacije, barem u teoriji, trebao primijeniti još jedan sloj sigurnosti na račune korisnika i otežati posao hakerima.

Portal WABetaInfo objavio je i snimak zaslona iz beta verzije WhatsAppa za Android (2.23.24.10) koji prikazuje kako odjeljak za verifikaciju putem e-pošte izgleda u praksi.

Iako će WhatsApp prema svemu sudeći dobiti novi način verifikacije, napominje se da će korisnicima i dalje trebati telefonski broj za kreiranje računa te prijavu u aplikaciju. Trenutno nije poznato kada će verifikacija putem e-pošte postati dostupna za sve.

Inače, prošlog mjeseca je objavljeno da WhatsApp uvodi podršku za pristupne ključeve, omogućavajući korisnicima da se ponovno prijave na svoje račune pomoću biometrijske autentifikacije ili PIN-a uređaja.

Potvrđeno je da korisnici WhatsApp aplikacije mogu sigurno prijaviti na svoje račune koristeći lice ili otisak prsta. Kompanija je objavila na društvenoj mreži X, da uvodi podršku za prijavu u aplikaciju putem pristupnog ključa. Riječ je o novoj sigurnosnoj opciji koja korisnicima WhatsApp aplikacije omogućuje korištenje lica, otiska prsta ili PIN-a uređaja za otključavanje i pristup računima.

Novi ključevi se temelje na kriptografiji te koriste mehanizme provjere autentičnosti ugrađene u korisnički uređaj, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica, čime bi ovaj način prijave trebao biti otporniji na prijetnje krađe lozinki i ostalih podataka korisnika.