Marketing X Business

Xiaomi bilježi rast prihoda: Poznato i koliko su prodali električnih automobila

Marx.ba

(Foto: Xiaomi)

Xiaomi je objavio finansijski izvještaj za drugo tromjesečje 2024. godine koje pokazuju porast ukupnog prihoda i dobiti, potaknut ponajviše snažnom prodajem pametnih telefona i električnih vozila.

Naime, prihodi od prodaje pametnih telefona između aprila i juna iznosili su oko 5,8 milijardi eura, što je za 27 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Xiaomi je u tom periodu isporučio 42,2 miliona mobitela, u što se ubrajaju i modeli podbrendova Redmi i Poco koji su popularni među mlađim korisnicima.

Što se tiče pametnih telefona u premium segmentu, oni su činili 22,1 posto svih isporuka, što predstavlja značajan godišnji rast. No, treba imati na umu da ovaj segment uključuje i sve modele samo za kinesko tržište koji se prodaju po cijeni većoj od 380 eura.

Xiaomi ostaje treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu 16. uzastopno tromjesečje, odmah iza Applea i Samsunga. Međutim, kineska kompanija je među vodeće dvije na tržištima Latinske Amerike i Bliskog Istoka, s udjelom od 18,6, odnosno 21,2 posto. Ukupan broj korisnika u Xiaomijevom ekosistemu iznosi 676 miliona, što je povećanje od 11,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kad je, pak, riječ o električnim vozilima, Xiaomi je od aprila ove godine prodao 27.307 automobila modela SU7. U tom segmentu uprihodili su nešto više od 800 miliona eura, ali i dalje posluju s gubitkom od 1,6 milijardi eura, prenosi Bug.