Marketing X Business

Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil, doseg čak 1.200 kilometara

Marx.ba

(Izvor: Xiaomi)

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u četvrtak je predstavio svoje prvo električno vozilo i odmah najavio da namjerava postati jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila.

Limuzina, nazvana SU7, dugo je iščekivani model za koji se očekuje da će maksimalno iskoristiti zajednički operativni sistem s popularnim telefonima kompanije.

Ipak, automobil ima svoj debi u vrijeme kada se najveće svjetsko tržište automobila bori s prevelikim proizvodnim kapacitetima i usporavanjem potražnje koji su potaknuli veliki rat cijenama.

– Naporno radeći u sljedećih 15 do 20 godina, postat ćemo jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila, nastojeći podići cjelokupnu kinesku automobilsku industriju, rekao je izvršni direktor Lei Jun na predstavljanju modela SU7.

Uložit će 10 milijardi dolara u automobile, a ističu i autonomne mogućnosti. Proizvodit će se u tvornici u Pekingu koja ima kapacitet proizvodnje 200.000 automobila godišnje. 

Za softverski dio automobila bit će zadužen HyperOS operacijski sistem koji stiže i u nov emobitele, što bi trebalo omogućiti jednostavnu vezu među uređajima. 

Xiaomi je objavio i kako bi auto trebao ubrzavati za 2,78 sekundi do 100 km/h.

Kako prenose kineski mediji, surađivali su s CATL-om na izradi baterije kapaciteta 150 kWh koja bi prema navodno trebala osigurati dosed od 1200 km (CLTC). Na cesti se očekuje 2025.