Marketing X Business

Začinite svoju kafu: To može koristiti vašem zdravlju i liniji

Marx.ba

(Foto: Pikist)

Kafa, piće koje je pokretač mnogim ljudima i nezamjenjiv dio jutarnje rutine, može biti bolja i zdravija za vas. Sigurno nije prvi put da vam neko spominje začine za kafu, pogotovo su cimet i kafa poznata kombinacija, ali uz cimet, kurkuma je također odličan izbor.

Cimet je poznat po slatkastom okusu, ali on također može pomoći u mršanju. Otkriveno je da cimet utječe na inzulin i pomaže tijelu da bolje regulira nivo u krvi.

Ukoliko pokušavate da se riješite viška kilograma, naročito ako vam je na prvom mjestu sagorijevanje masnih naslaga u predjelu stomaka, dodajte kašikicu cimeta u šolju svježe kuhane kafe. Pored toga što će vam smanjiti apetit i pomoći u regulaciji šećera u krvi, ovako pripremljena kafa ubrzava metabolizam.

Lisa Richards, nutricionistica i autorica programa za zdravlje probave, kaže da će cimet smanjiti vjerovatnost skladištenja masti i pospješiti korištenje glukoze za energiju. Ima i termogeni učinak, što znači da će ubrzati rad metabolizma povećanjem proizvodnje topline u tijelu.

Kurkuma nije toliko slatka, ima zemljanu, paprenu notu, ali se odlično slaže s kafom. Sadrži aktivni spoj kurkumin, koji je predmet mnogih istraživanja zbog djelovanja na tjelesnu težinu, ali i općenito na zdravlje jer djeluje protivupalno.