Marketing X Business

Zlato premašilo euro u međunarodnim rezervama

Marx.ba

(Foto: X)

Američki dolar ojačao je prošle sedmice kao posljedica političkih turbulencija, prvenstveno u Francuskoj, nakon euro izbora. Upravo jak dolar, slab brazilski real, bearish raspoloženje kineskih ulagača i francuski politički kaos šalju signale upozorenja za ulagače u berzanske robe. U tom kontekstu, Evropska centralna banka kaže da je uloga eura kao rezervne valute smanjena u korist dolara i jena, a zlato je premašilo euro u međunarodnim rezervama.

Pojedini analitičari očekuju da će Singapur postati glavni centar za zlato kako se trgovina pomiče prema istoku, blizina zemlje tim centralnim bankama, koje aktivno gomilaju zlato, glavni je razlog za to. To je dodatak povećanju potrošnje zlata glavnim tržišnim ekonomijama u nastajanju, od kojih je većina koncentrirana u Aziji. 

Čini se da otvaramo novo poglavlje, sada u trgovinskom smislu, polarizacije svijeta, odnosno Zapada i Kine. Nakon uvođenja carina na uvoz električnih automobile iz Kine u EU, Kina sada najavljuje uvođenje carina na uvoz mesa iz EU. Čini se da smo na početku nove spirale trgovinskog prepucavanja, u kojem političari vode glavnu riječ, a račun plaća ekonomija, piše Lider.

Inače, terminske cijene bakra dodatno su pale na ispod 4,45 $/lbs, najniže u zadnja dva mjeseca, čim je i više nego izbrisan majski rast koji je cijene podigao na rekordnih 5,2 $/lbs usred dokaza niske potražnje u kratkom roku. Industrijska proizvodnja u Kini u maju je usporila više od očekivanog, dok su brži pad cijena nekretnina, usporavanje ulaganja u fiksnu imovinu i kontrakcijski službeni proizvodni PMI u najvećem svjetskom potrošaču pojačali zabrinutost da se potražnja neće oporaviti.

Posljedično, kineske zalihe bakra zadržale su se blizu svog najvišeg nivoa od 2020., nadmašivši sezonske faktore koji pogoduju padu. Zbog toga je cijena isporuka iz carinskih skladišta u Šangaju ostala snižena u odnosu na LME mjesec dana. Ipak, cijene su 10 posto više nego prije godinu dana usred špekulativnih oklada na prijeteće nestašice. 

Povezani članci