Marketing X Business

Znate li koji su najbolji restorani na svijetu: Savršenstvo ukusa, ambijenta i posebnosti

N. D.

Central, Lima (Foto: theworlds50best.com)

O ukusima ne vrijedi raspravljati, posebno kada se radi o hrani. Jednostavno se, ne može svakom svidjeti isto, ali ipak kvalitet je kvalitet.

Tako je stručni tim portala theworlds50best.com birao i najbolje restorane svijeta, a lista je zaista impresivna. Donosimo vam one koji su na vrhu po tom izboru.

1. Central, Lima

Central, Lima

Sve o nadmorskim visinama: Kako se koncept Centrala razvijao tokom godina, formirao se meni koji goste vodi kroz bezbroj različitih peruanskih ekosistema, kategoriziranih prema nadmorskoj visini – od ispod nivoa mora u Tihom okeanu do visokih vrhova Anda. Svako jelo odražava porijeklo njegovih sastojaka, od Dry Valleya (škampi, loche tikva, avokado) do amazonske vode (pacu riba, lubenica i list koke).

Oaza mira: Martínez i Leon su 2018. preselili Central u prostranu zgradu u četvrti Barranco u Limi: Casa Tupac. Sa velikom baštom, istraživačkim centrom, kao i Leonovim solo restoranom, Kjolle, i porodičnom kućom para, ovo je raj ukusnih ukusa i promišljenog gostoprimstva.

Počelo od dna: Central se prvi put pojavio na listi 50 najboljih restorana na svijetu 2013. na 50. mjestu, baš kada je njegov utjecaj u Latinskoj Americi stalno rastao. Deset godina kasnije, postaje prvi južnoamerički restoran koji je osvojio titulu najboljeg restorana na svijetu, sponzoriran od strane S.Pellegrino & Acqua Panna.

Svjetska dominacija: U posljednjih nekoliko godina, Martinez i Leon su postali globalni ambasadori peruanskih okusa s nizom otvaranja. Prvi je bio Mil, visoko u planinama blizu Kuska; zatim je došao Maz u Tokio; a par uvijek gleda dalje. Svako mjesto spaja peruanske i lokalne proizvode u jedinstvena kulinarska iskustva.

2. Disfrutar, Barcelona

Disfrutar, Barcelona

Ulaz: Smješten iza fasade koja bi mogla biti prednja strana bilo kojeg uobičajenog ili baštenskog tapas restorana u Barseloni nalazi se jedan od najiskusnijih restorana na svijetu. Uzak ulaz prolazi direktno pored kuhinje kako bi otkrio glavni restoranski prostor, gdje uzbuđeno čavrljanje i široka lepeza posuđa i instrumenata za posluživanje uz stol ispunjavaju prostoriju. Ulazak u trpezariju prvi je pokazatelj da tokom četvorosatnog obroka u Disfrutaru neće sve uvijek biti onako kako se čini.

Nastanak: Kuhari Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas pokrenuli su Disfrutar s jasnim identitetom – kako bi kreirali hranu koja podjednako iznenađuje i oduševljava, koristeći modernu tehniku i netaknute sastojke koji izazivaju tradicionalna predrasuda o finim jelima. Trio se upoznao radeći u Best of the Best restoranu El Bulli između 1996. i 1998. i, nakon što je legendarni restoran zatvoren 2011. godine, udružili su snage kako bi napredovali u svojoj kreativnosti i pomicali granice u hrani.

Na meniju: Disfrutar meni se mijenja nekoliko puta godišnje, iako sa svakom iteracijom dolaze nova, inovativna jela koji su na čelu globalnog gastronomskog razmišljanja. Zbornik bi mogao početi s “Panchinom”, kandidatom za najdekadentnije jelo na svijetu, gdje se krofna do vrha puni kavijarom i krem sirom. Iznenađenja tada dolaze gusta i brza, sa smrznutim sendvičom od gazpačo sladoleda sa mirisom sirćeta, nakon čega slijedi modernistički multisferni pesto s pistaćima i jeguljom.

Galerija ili trpezarija? Zadivljujući bijeljeni prostor u četvrti Eixample u Barseloni ima zasvođene stropove dvostruke visine sa staklom u punoj dužini koji se proteže duž jedne strane zidova restorana. Lako bi se mogao maskirati kao savršena pozadina za modernu umjetnost, kao i za neka od najmodernijih jela na svijetu koja se pojavljuju iz kuhinje.

Ormar s trofejima: Od otvaranja Disfrutara 2014., Castro, Xatruch i Casañas izveli su potpuni napad na listu 50 najboljih restorana na svijetu, zauzevši 18. mjesto u 2018. i osvojivši nagradu za najvišu novu ulogu. Od tada se kontinuirano penje do vrha liste – 2023. godine Disfrutar zauzima rekordno 2. poziciju i svoju prvu krunu za Najbolji restoran u Evropi.

3. Diverxo, Meksiko

Diverxo, Meksiko

Ukratko: Hedonistički. Kreativno. Nepredvidivo. Tri riječi za opis kuhara Dabiza Munjoza i madridsku kupolu zadovoljstva koja je Diverxo, gdje voli da pomjera gastronomske granice što je više moguće. Više od restorana, Diverxo je štafelaj za kreativnost kuhara, s gostima koji se dovode sa sobom na vožnju svog života. Ušavši u 50 najboljih svjetskih restorana direktno na 20. mjesto u 2021. godini, skočio je na 4. mjesto u 2022. i sada se penje na još jedno mjesto, ulazeći u prva tri.

Šta ćete jesti: Diverxov meni za degustaciju proteže se na 12 jela čistog pozorišta, počevši od XO tapasa od pečene bebi hobotnice sa esencijom jamóna i završavajući mochi bombonima sa dulce de leche u tajlandskom stilu i limetom. Azijski uticaji prisutni su svuda, u svemu, od yakisobe od morskog krastavca do vindalooa sa glavom jastoga.

4. Asador Etxebarri, Baskija

Asador Etxebarri

Ono što ga čini posebnim: Smješten u mirnom baskijskom selu okruženom planinama i zelenilom negdje između Bilbaa i San Sebastiana, Asador Etxebarri je pravi restoran za destinaciju. Gastronomi putuju iz cijelog svijeta kako bi iskusili čaroliju kuhara Victora Arguinzoniza, koji skromne sastojke poput mlijeka i govedine pretvara u nezaboravna jela uz pomoć male vatre.

Vještine na roštilju: U maloj kuhinji ispunjenoj roštiljima po mjeri koje je dizajnirao sam kuhar, Arguinzoniz izbacuje niz elegantnih jela u kojima je sastojak kralj. Ovdje nema molekularne gastronomije – sočne crvene Palamós kozice jednostavno se peku na roštilju i tanjuraju same, dok se mocarela od bivola kuhara servira na krišku najsočnijeg paradajza. Sve je dotaknuto roštiljem, od inćuna na tostu do mliječnog sladoleda sa cveklom koji završava obrok.

Skromni počeci: Jedan od najomiljenijih kuvara u poslu, Arguinzoniz je odrastao iza ugla gdje se sada nalazi restoran, u kući bez struje i gasa u kojoj bi njegove majka i baka kuhale na ognjištu. Više od 30 godina razvijao je svoju ljubav prema kuhanju na vatri, ostajući skroman uprkos tome što je osvajao priznanja kao što je Chefs’ Choice Award, i viđajući Asador Etxebarrija u gornjim ešalonima liste 50 najboljih restorana na svijetu iz godine u godinu.

5. Alchemist, Kopenhagen

Alchemist, Kopernhagen

Gdje je: Alchemist se nalazi u Refshaleøenu, udaljenom dijelu Kopenhagena poznatom po industrijskim zgradama i poznatom bivšem brodogradilištu. Morate ići do samog kraja dionice prije nego što dođete do dvije tone teških bronzanih vrata s ukrasima koji podsjećaju na Narniju ili Srednju Zemlju, koja vas vode u mistični svijet Alhemičara. Pričekajte nekoliko trenutaka i automatski će se otvoriti. Neka predstava počne!

Šta je iza vrata? Bez otkrivanja previše, možete biti sigurni u jednu stvar: kada uđete u Alchemist, budite spremni za putovanje za razliku od bilo čega drugog što ste doživjeli u restoranu. Iskustvo je podijeljeno u nekoliko “činova” koji goste vode kroz različite lokacije, vrste umjetnosti i izvanrednog zanatskog umijeća – to je ostvarenje sna glavnog kuhara i glavnog majstora Rasmusa Munka o holističkom gastronomskom iskustvu.

Jela sa dubljom porukom: Nijedan gosti nisu prisiljeni da prisustvuju predavanjima osoblja tokom večere u Alchemistu, ali ako ste radoznali da kopate dublje, ima mnogo toga za oduševiti i obrazovati se. Šta kažete na komad bakalara s jestivom “plastikom” kako bi se podigla svijest o zagađenju oceana? Ili čokoladica u obliku lijesa da nas podsjeti na dječji rad u industriji čokolade? Ima li drugih inicijativa? Uprkos tome što su rezervacije rasprodate u roku od nekoliko minuta i petocifrenim listama čekanja, Munk ne miruje na lovorikama. Umjesto toga, on koristi pažnju da prikupi sredstva za prehranu beskućnika u Kopenhagenu ili da stvori rješenja za čistu vodu za ljude u Africi. On je čovjek na misiji.

Povezani članci