Marketing X Business

Specifičnost nasuprot složenosti: Kako se dvije velike kompanije razlikuju u marketingu

N. D.

(Foto: LinkedIn)

Voditelji B2B marketinga u HSBC-u i Deloitteu kažu da koriste svoje jedinstvene snage kako bi kreirali različite priče o B2B brendu. Deloitte i HSBC su globalna moćna preduzeća, svaka sa značajnim međunarodnim prisustvom i uticajem u svojim sektorima. Iako im je ovo zajedničko, jedna od ključnih razlika između kompanija kada je u pitanju marketing je činjenica da se Deloitte fokusira na širinu i složenost svojih ponuda, dok HSBC ističe specifične načine na koje može riješiti potrebe kupaca.

Prema marketinškim šefovima brendova, obje kompanije se oslanjaju na svoje razlike kako bi ispričali svoje priče o brendu. HSBC-ova globalna šefica B2B marketinga Nicole German rekla je da banka “ne pokušava biti sve za sve ljude” i da ima “veoma specifičan fokus” na tip klijenata za kojim ide.

U svom B2B ogranku, ovo su bankarstvo u Velikoj Britaniji i Hong Kongu, kao i kompanije koje žele da rastu i trguju na međunarodnom nivou. Dodala je da kako bi ispričala priču HSBC-a, brend se oslanja na specifične načine na koje može pomoći u rješavanju bolnih točaka svojih kupaca u ta tri ključna područja. Kao primjer je navela nedavnu B2B kampanju koju je HSBC napravio 2024. godine, koja je pokazala kako može pomoći preduzećima kojima je teško da se prošire na tržište Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

– Uvid koji smo imali je da se ASEAN doživljava kao veoma fragmentirano tržište s kojim je bilo teško poslovati i kompanije se tamo nisu širile jer je bilo tako složeno, rekla je, govoreći na IAA B2B Brand Summitu prošle sedmice.

Ona je objasnila da je marketinško rješenje iz perspektive HSBC-a bilo da se kaže “Uradi to s bankom koja je to radila prije”, dodajući da se brend oslanjao na svoje naslijeđe kako bi pokazao da može “otključati i okrenuti ključaonice u tim zemljama” i tako pokrenuti poslovanje. Banka je ovo predstavila kao kampanju koja objašnjava poteškoće širenja na određeno tržište za poslovanje i predstavlja sebe kao naslijeđenog partnera koji bi mogao pomoći u rješavanju problema klijenata.

Sa druge strane Suzanne Kounkel, Deloitteov globalni i američki CMO, objasnila je da je za njen brend broj usluga koje nudi toliko „složen“ da je uskost u porukama o brendu „veoma teško shvatiti“.

– Mi uvijek težimo lojalnosti kupaca, rekla je.

Uglavnom, prioritet brenda nije samo posjedovanje ili stjecanje novih kupaca, već nadmetanje za pažnju i lojalnost među postojećim kupcima. Kounkel je objasnila da je historijski gledano, pozicioniranje brenda predstavljalo izazov za Deloitte jer bi se marketing previše fokusirao na ono što kompanija radi, ali “skup proizvoda je bio previše složen” da bi to učinio jedinstvenim. Umjesto toga, sada je CMO, ona daje prioritet objašnjavanju „ko je Deloitte i zašto smo drugačiji“.

Kao primjer, navela je kampanju 2024. koju je sprovela sa Ženskom nacionalnom košarkaškom asocijacijom (WNBA), s kojom brend ima stalno partnerstvo. Kounkel je rekla da je kampanja imala za cilj da pokaže da „bez obzira na složenost vašeg problema, dio našeg obećanja brenda je da razumijemo da se problemi predstavljaju na veoma različite načine za preduzeća sa kojima radimo“. Dodala je da se želi pokazati da „Deloitte ima načina da zajednički riješi sve probleme i da će pomoći u rješavanju problema za vaše individualno poslovanje“.

Ona je dodala da ljudi „radije rade sa Deloitteom jer znaju da kompanija već duže vrijeme rješava složene probleme tržišta, i poznate i nepoznate“. Kao drugi primjer, navela je društvenu kampanju koju je brend napravio kada se zelena kometa pojavila na Zemlji 2023. godine, prvi put u 50.000 godina.

– Napravili smo zabavnu stvar na društvenim mrežama o tome kako smo tada bili tamo, ali smo precrtali datum i rekli da smo mi ovdje od 1845., kako bismo demonstrirali razliku i stručnost brenda. To je pomalo ples koji predstavlja složenost onoga što radimo kroz sočivo toga koliko smo različiti i kakav je osjećaj za kupce, objasnila je.

VEZANO
Micro Vs. Makro: Da li je influencerski marketing pravi način