Marx.ba

Kafa je mnogima nezaobilazan dio jutarnje rutine, a osim što donosi užitak, mogla bi vam i produžiti život. Novo opsežno istraživanje naučnika s Univerziteta Tufts pokazuje da konzumacija jedne do tri šoljice kafe dnevno može biti povezana s nižim rizikom od preuranjene smrti, posebno one uzrokovane bolestima srca.
Ipak, postoji jedan važan uvjet – kafa mora biti crna, nezaslađena ili s vrlo malo dodataka.
Što manje šećera, mlijeka i dodataka
Studija je objavljena u časopisu The Journal of Nutrition, a istraživači su analizirali podatke gotovo 46.000 odraslih Amerikanaca koji su učestvovali u devet uzastopnih ciklusa Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani (NHANES) između 1999. i 2018. godine.
Rezultati su pokazali da osobe koje svakodnevno konzumiraju 1–2 šoljice kafe imaju 14 % manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kafu. Taj se učinak, međutim, ne odnosi na kafu s visokim udjelom dodanog šećera i zasićenih masti.
– Kafa je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu, a gotovo polovica odraslih Amerikanaca svakodnevno pije barem jednu šoljcu. Važno je znati što to znači za zdravlje. Zdravstveni učinci kafe možda proizlaze iz njenih bioaktivnih spojeva, ali naši rezultati sugeriraju da dodavanje šećera i zasićenih masti može umanjiti te koristi, rekla je Fang Fang Zhang, glavna autorica studije i profesorica na Friedmanovoj školi nutricionističkih nauka i politike.
Do tri šoljice na dan
Prema rezultatima, konzumacija jedne šoljice kafe dnevno povezana je s 16% manjim rizikom od smrti od svih uzroka, a konzumacija 2–3 šoljice sa 17 % manjim rizikom.
No, kod osoba koje su pile više od tri šoljice dnevno nije zabilježena dodatna korist. Također, veća količina kafe nije smanjila rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, a nije uočena ni značajna povezanost između konzumacije kafe i smrtnosti od raka.
Naučnici su u analizi uzeli u obzir vrstu kafe (kofeinska ili bez kofeina), količinu dodanog šećera i zasićenih masti. Kafa s niskim udjelom šećera definirana je kao ona s manje od 5% dnevne preporučene vrijednosti šećera (što je oko pola kašikice po šoljici od 240 ml), dok je niska količina zasićenih masti definirana kao 1 gram po šoljici (primjerice, 5 kašika mlijeka s 2% masti ili 1 kašika slatkog vrhnja), prenosi Tportal.
– Malo je studija do sada proučavalo kako dodaci u kavi mogu utjecati na povezanost između njene konzumacije i rizika od smrti. Naša studija među prvima kvantificira koliko se točno šećera i zasićenih masti dodaje. Naši rezultati u skladu su s Prehrambenim smjernicama za Amerikance koje preporučuju ograničenje unosa dodanog šećera i zasićenih masti, rekla je Bingjie Zhou, voodeća autorica rada i nedavna doktorandica Friedmanove škole.