Marx.ba

Tamna čokolada, omiljena poslastica mnogih, mogla bi kriti tajnu usporavanja starenja. Naučnici s King’s Collegea u Londonu otkrili su da teobromin, prirodni spoj koji čokoladi daje karakterističan gorki okus, posjeduje svojstva koja mogu pomoći u očuvanju mladolikosti stanica i organa. Studija, objavljena u časopisu Aging, baca novo svjetlo na vezu između prehrane i dugovječnosti.
Tajna je u teobrominu
Teobromin je alkaloid, spoj biljnog porijekla bogat antioksidansima s protivupalnim djelovanjem. Naučnici vjeruju da on utječe na regulaciju gena, što može imati dugoročne pozitivne učinke na zdravlje. Analiza je pokazala kako nivoi teobromina u krvi mogu biti povezane s biološkom dobi pojedinca.
Biološka naspram hronološke dobi
Za razliku od hronološke dobi, koja jednostavno broji godine našeg života, biološka dob odražava stvarno stanje i starost naših stanica i organa. Na nju utječu brojni faktori poput genetike, načina života, okoliša i, kako se čini, prehrane – uključujući i unos kakaa.
U ovoj su studiji istraživači procjenjivali biološku dob posmatrajući hemijske promjene na DNK i dužinu telomera. Telomeri su zaštitne “kapice” na krajevima naših hromosoma koje se starenjem skraćuju, a njihovo skraćivanje povezuje se s bolestima poput raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja, piše Indexfit.
Obećavajući rezultati istraživanja
Analizirajući podatke oko 1.600 učesnika iz dvije evropske studijske grupe, naučni tim je utvrdio jasnu vezu: osobe s višim nivoima teobromina u krvi imale su nižu biološku dob.
“Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mladim”, izjavila je viša autorica studije Jordana Bell.
“Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i dulji život”, dodala je.
Ranija istraživanja također su sugerirala da bi teobromin mogao štititi mozak od Alzheimerove bolesti te ublažiti štetu koju visoki holesterol nanosi pamćenju i kognitivnim funkcijama.
Nije samo teobromin
Tim je testirao i druge tvari iz kakaa, no pokazalo se da je upravo teobromin najsnažnije povezan s razlikama u starenju. Ipak, naučnici istražuju djeluje li on samostalno ili u kombinaciji s drugim spojevima, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji smanjuju upale, štite od oštećenja slobodnim radikalima i podržavaju zdravlje mozga.
“Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma”, rekao je vodeći istraživač dr. Ramy Saad.
“Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića u vezi sa starenjem, i šire, kod uobičajenih i rijetkih bolesti”, poručio je.
Upozorenje za ljubitelje čokolade
Iako su rezultati obećavajući, stručnjaci naglašavaju da pojačan unos tamne čokolade, nažalost, nije siguran put do usporavanja starenja. Osim korisnih tvari, čokolada sadrži i visoke nivoe šećera, masti i kalorija. Potrebno je provesti dodatna istraživanja prije nego što se mogu donijeti konkretni zaključci i dati prehrambene preporuke.

