Marketing X Business

Aerodrom iGA Istanbul uvodi operaciju trostruke paralelne piste: Ulažu 656,5 miliona eura

Marx.ba

(Izvor: Etki haber)

IGA Istanbul Airport, jedno od najznačajnijih svjetskih čvorišta za transfere, proglasio je 2024. „godinom investicija“. Selahattin Bilgen, izvršni direktor iGA Istanbul Airport, izjavio je da je aerodrom uložio 160,1 miliona eura u 2023. i najavio cilj ulaganja za 2024. od 656,5 miliona eura, kao i navodeći ključne ciljeve u pogledu ruta leta, pisti, održivosti i zadovoljstvo putnika.

Povećavajući svoj utjecaj kao globalno čvorište za transfere iz dana u dan, iGA Istanbul Airport je započeo 2024. sa inovacijama i ambicioznim ciljevima rasta, nakon veoma uspješne 2023. godine. Iako je otvoren samo pet godina, nosio je titulu „najprometnijeg aerodroma u Evropi“ u posljednje četiri uzastopne godine.

– Od kada smo započeli letove 2019. godine, povećali smo broj letova sa 329.876 na 505.968 na kraju 2023. godine, a time i broj putnika sa skoro 53 miliona na 76 miliona, obarajući rekorde kako dnevnih letova tako i broja putnika na letovima. Turska kao destinacija također je doživjela porast u turizmu, postavši četvrta zemlja na svijetu koja je ugostila najveći broj turista. Tako smo oduševljeni što možemo da doprinesemo nacionalnoj ekonomiji Turske i našim građanima kroz ovaj sektor, rekao je Bilgen.

Aerodrom iGA Istanbul također ima planove da implementira prvu operaciju trostruke paralelne piste u Evropi 2024.

– Mi ćemo otvoriti novi teren među zemljama članicama ICAO-a našim trostrukim nezavisnim operacijama na pisti. Ciljamo operacije sa najvećom efikasnošću i kapacitetom, posle SAD. Ovim metodom, naš kapacitet od 120 ATM/h (satni kapacitet vazdušnog saobraćaja) potencijalno može premašiti 148 ATM/h. Ovo povećanje kapaciteta u vazdušnom saobraćaju će igraju ključnu ulogu u tome da naš aerodrom premaši cilj od 150 miliona putnika iz ugovora i dostigne 200 miliona putnika bez ikakvih dodatnih ulaganja u pistu nakon faze 5, najavio je Selahatin Bilgen.