Marketing X Business

Analitičari: Zlato će do kraja godine skočiti na 3.000 dolara

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Cijene zlata dosegnule su nove vrhunce i analitičari očekuju nove rekorde, a neki predviđaju da će metal dosegnuti 3.000 dolara za uncu sljedeće godine, kako se bliži sastanak američkih federalnih rezervi.

Promptno zlato zadržalo se na rekordnoj visini od 2.508,14 dolara za uncu prošle sesije, prema podacima FactSeta, dok su terminske cijene zlata u SAD skočile za 0,16% i postavile novi rekord od 2.540,8 dolara za uncu tokom ponedjeljka u azijskim satima, produžujući dobitke od petka.

– Ova 2024. je godina u kojoj bi zlato trebalo doseći višestruke vrhunce, rekla je za CNBC Sabrin Chowdhury, voditeljica analize roba u BMI-ju, navodeći privlačnost zlata kao imovine sigurnog utočišta.

– Zlato cvjeta zbog neizvjesnosti, neizvjesnost je na vrhuncu, dodala je, misleći na 2024. kao godinu izbora, nedavnog upada Ukrajine nazad u Rusiju i rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Čini se da su Izrael i Iran na rubu direktnog sukoba nakon što je Iran obećao osvetu nakon ubojstva političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu ranije ovog mjeseca. Izrael je svoju vojsku stavio u stanje visoke pripravnosti, a SAD je poslao udarnu grupu nosača i podmornicu s navođenim projektilima u regiju kako bi podržao obranu svog saveznika.

Još jedan faktor koji pokreće cijene poluga su povećane šanse za smanjenje stope Feda u septembru. Julski sastanak Feda ojačao je povjerenje ulagača da je smanjenje kamatne stope sljedeći mjesec “na stolu”.

– Kad Fed počne snižavati stope, vjerovatno sljedećeg mjeseca, zlato bi moglo dosegnuti 2.700 dolara za uncu, rekao je analitičar BMI-ja.

Drugi analitičari dijele sličan optimistični osjećaj. Niže kamatne stope smanjuju oportunitetni trošak kupovine zlata, čineći ga privlačnijim u odnosu na kamatonosnu imovinu kao što su državne obveznice, koje se takmiče sa zlatom kao sigurnom utočištem.

Niže kamatne stope također vrše pritisak na dolar, čineći poluge po cijeni u dolaru privlačnima za posjednike drugih valuta. Čini se da će raspoloženje ulagača u zlato biti u porastu u periodu od tri do šest mjeseci, rekli su analitičari Citija u ponedjeljak.

Banka je dodala da vide cilj od 3.000 dolara po unci do sredine 2025., a predviđaju prosječnu cijenu u četvrtom kvartalu od 2.550 dolara po unci.

Trgovci će također paziti na godišnji simpozij o ekonomskoj politici u Jackson Holeu ove sedmice, koji bi mogao ponuditi veću jasnoću o izgledima kamatnih stopa, a predsjednik Feda Jerome Powell trebao bi govoriti na skupu, piše Seebiz.