Marketing X Business

Apple istražuje opcije u kućnoj robotici

Marx.ba

(Foto: Noteboockchek)

Posebni timovi kompanije Apple razvijaju proizvode i servise u oblasti kućne robotike, u polju za koje se smatra da ima potencijal da postane “slijedeće veliko tržište”.  

Inženjeri u Appleu rade na prototipu mobilnog robota koji može pratiti korisnike po njihovim domovima, rekli su insajderi za Bloomberg.

Iako su istraživanja još uvijek u početnim fazama – i nejasno je da li će uopšte uroditi finalnim proizvodom spremnim za prodaju – Apple je pod sve većim pritiskom da pronađe nove izvore prihoda. U februaru je odustao od projekta sopstvenih električnih vozila, a prognoze kažu da naočale za izmijenjenu stvarnost (AR) neće još dugo početi da donose profit.

Sa robotikom, Apple bi mogao da stekne veće uporište u domovima potrošača i da iskoristi napredak u vještačkoj inteligenciji. Ali još nije jasno kakav bi pristup mogao zauzmeti.

Rad na robotici se odvija unutar Appleovog odjeljenja za hardverski inženjering i njegove grupe za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje. Smatra se da je razvoj još uvijek u ranoj fazi istraživanja.

Investitori u Apple nisu optimistično reagovali na ovu objavu. Akcije su prvo izgubile dobitak od prethodnog dana, da bi do kraja jučerašnjeg rada Wall Streeta porasle oko jedan posto, na nivo od 169,65 dolara.

Povezani članci