Marketing X Business

Bitcoin nadmašio zlato u raspodjeli portfelja investitora

Marx.ba

(Izvor: Finbold)

Bitcoin je pretekao zlato u raspodjeli portfelja investitora kada se prilagodi volatilnosti, prema analitičaru JP Morgana.

Izvršni direktor JPMorgana Nikolaos Panigirtzoglou navodno je rekao da je, kada se prilagodi volatilnosti, alokacija bitcoina u portfeljima ulagača 3,7 puta veća od zlata.

Analitičar je istakao značajne priljeve od preko 10 milijardi dolara u spot Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF-ove) od njihovog odobrenja u januaru i ustvrdio da bi potencijalna veličina tržišta Bitcoin ETF-a mogla doseći 62 milijarde dolara, koristeći zlato kao referentnu vrijednost, piše Cointelegraph.

Drugi izvještaj JPM Securitiesa predviđa da bi spot tržište Bitcoin ETF-ova moglo narasti do čak 220 milijardi dolara u sljedeće dvije do tri godine.

– Procjenjujemo da će 220 milijardi dolara inkrementalnih tokova stići u ETF-ove tokom sljedeće tri godine, što bi također moglo biti prilično utjecajno na cijenu Bitcoina s obzirom na multiplikator kapitala, poručeno je.

Bitcoin ETF-ovi su se pokazali neto pozitivnim za kripto tržište, pri čemu je najveća svjetska kriptovaluta u februaru dobila više od 45% tržišne kapitalizacije. Neto prodaja spot Bitcoin ETF-ova popela se na 6,1 milijardu dolara u fabruaru, u usporedbi s 1,5 milijardi dolara u januaru.

Najveći dnevni priljevi u spot Bitcoin ETF-ove dosegnuli su 12. marta vrhunac od preko 1 milijarde dolara, a analitičari vjeruju da bi taj iznos mogao dodatno porasti nakon što odljevi iz Grayscale Bitcoin Trust ETF-a prestanu.

S prepolovljenjem Bitcoina za nešto više od mjesec dana, dnevna ponuda BTC-a bila bi prepolovljena, što bi moglo dodatno potaknuti potražnju i dovesti do krize ponude u sljedećih šest mjeseci, predviđa Ki Young Ju, izvršni direktor kripto analitike kompanije CryptoQuant.

Nakon produžene kripto zime koja je trajala gotovo tri godine, spot odobrenja Bitcoin ETF-a postala su katalizator za ogromnu akciju cijena BTC-a koja ga je gurnula iznad rekordne vrijednosti posljednjeg bikovskog ciklusa od iznad 69.000 dolara, kao i otvaranje vrata institucionalnom usvajanju predvođenom najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock.