Marketing X Business

Cijena bakra na najvišem nivou u posljednjih godinu i po

Bloomberg Adria

(Foto: Shutterstock)

Cijena bakra se približila 15-mjesečnom maksimumu nakon što se ponuda ove sirovine smanjuje, a svjetska proizvodnja raste.

Cijene su ove godine porasle za skoro 10 posto jer poremećaji u velikim rudnicima ugrožavaju proizvodnju ovog rafinisanog metala u kineskim fabrikama koje čine više od polovine svjetske ponude. Očekivani zaokret Federalnih rezervi ove godine ka lakšoj monetarnoj politici također poboljšava izglede za svjetsku ekonomiju.

Bakar će vjerovatno porasti u ovom kvartalu, koji je inače sezona najveće potražnje za metalom, navodi ING Groep NV u bilješci. Ova banka očekuje da će bakar u ovom kvartalu u prosjeku iznositi 9.050 dolara po toni, sa 8.539 dolara u prvom tromjesečju, iako bi slabija tražnja sa kineskog tržišta nekretnina pogođenog krizom i dugotrajna neizvjesnost u vezi sa monetarnom politikom SAD mogla da ograniči dobitke.

Bakar je pao za 0,1 posto na 9.398,50 dolara po toni na Londonskoj berzi metala u 11.49, nakon što su cijene u ponedeljak dostigle 9.484,50 dolara po toni, najviše od januara 2023. godine.

Ostali osnovni metali su bili niži, cink je pao za 0,4 posto uprkos rizicima u kineskoj proizvodnji zbog kolapsa troškova tretmana u topionicama.

Povezani članci