Marketing X Business

Čudesni lijek danskog farmaceuta ima novo svojstvo: Dionice Novo Nordiska lete u nebo

Marx.ba

(Izvor: Yahoo News)

Dionice Novo Nordiska porasle su u ponedjeljak za tri posto jer je tržište reagiralo na podatke koje je proizvođač lijekova predstavio tokom vikenda, a koji pokazuju nove dobrobiti njegovog popularnog lijeka Wegovy.

Podaci predstavljeni u subotu na velikom medicinskom skupu u Sjedinjenim Državama ulili su ulagačima i analitičarima još više povjerenja u dobrobit Wegovyja za srce nakon što je danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk u avgustu objavila preliminarne podatke iz svoje velike studije, što je dovelo do skoka njegovih dionica za 17 posto na dan objave.

Potpuni rezultati studije sada objavljeni pokazali su da se razlika u srčanom riziku između pacijenata koji su primali Wegovy, hemijski poznat kao semaglutid, i onih na placebu počela pojavljivati gotovo odmah nakon početka liječenja, javlja Reuters.

Markus Manns, upravnik portfelja u Union Investmentu u Njemačkoj i dioničar danske kompanije, rekao je za Reuters da je rana kardiovaskularna korist bila “pozitivno iznenađenje” koje bi moglo biti važna razlika u odnosu na konkurentske lijekove koje razvijaju firme poput Amgena i Pfizera.

Analitičari iz Jefferiesa navode u svom izvještaju i to da, iako je medicinska korist Wegovyja za pretile osobe s kardiovaskularnim bolestima jasna iz podataka, kardiolozi u SAD upozoravaju na visoku cijenu lijeka. Naime Wegovy ima katalošku cijenu u SAD od 1.000 dolara mjesečno.

Jefferiesovi analitičari prognoziraju da novi podaci o koristima za srce neće automatski dovesti do nadoknade troškova za Wegovy ako američki Kongres ne odobri prijedlog zakona ponovno predstavljen u julu, koji bi omogućio zdravstvenom planu Medicare da nadoknadi troškove ovih lijekova. Naime američki zakon klasificira tretmane za mršanje kao lijekove za stil života i zabranjuje Medicareu njihovo plaćanje.

Wegovy je dio klase lijekova koji oponašaju crijevni hormon koji pomaže u regulaciji šećera u krvi i apetita.

Novo Nordisk je bio prvi na tržištu sa svojim visokoučinkovitim lijekovima za mršanje. Prošlev sedmice regulatori u SAD i Britaniji odobrili su i Eli Lillyjev konkurentski tretman za mršanje, a koji je prethodno bio odobren i prodavan kao lijek Mounjaro za dijabetes.

Podaci objavljeni u avgustu iz ispitivanja Select pokazali su da je Wegovy, za koji se pokazalo da pomaže pacijentima izgubiti prosječno 15 posto težine, također smanjio učestalost srčanog i moždanog udara ili smrti od srčanih bolesti za 20 posto.