Marketing X Business

Emisije gasova staklene bašte u evropskom bloku smanjene za 22 posto

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Emisije gasova staklene bašte (GHG) u Evropskoj uniji koje se dobijaju iz ekonomskih aktivnosti smanjene su za 22 posto u 2022. godini, u poređenju sa nivoima iz 2008, prema podacima Eurostata.

Podaci su otkrili da je evropski blok smanjio oko 3,6 milijardi tona ekvivalenata ugljen-dioksida (CO2-ek) tokom 14-godišnjeg perioda između 2008. i 2022, prenosi Anadolu Agency.

Industrija vađenja ruda i kamena je zabilježila najveći relativni pad emisija gasova staklene bašte tokom perioda, čineći 40 posto ukupnih emisija.

Nakon nje, pad štetnih gasova staklene bašte od oko 37 posto zabilježen je iz snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, i pad emisija gasova od 28 procenata u proizvodnom sektoru.

Proizvodni sektor, zajedno sa snabdijevanjem električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, nalazi se na vrhu liste kao djelatnosti sa najvećim emisijama GHG u 2022. godini, obje sa 745 miliona tona CO2-ek, što predstavlja 21 posto ukupno emitovanih gasova staklene bašte.

Slijede domaćinstva sa 718 miliona tona CO2-ek, što predstavlja 20 posto, sa emiterima gasova staklene bašte koji se odnose na transport, grijanje i druge svrhe.