Marketing X Business

Evropske milijarde čekaju i BiH: Koliko su sredstava iz EU povukle Srbija i Crna Gora

N. D.

(Foto: Shutterstock)

Bosna i Hercegovina je u četvrtak i službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Tako su odlučili čelnici EU u Briselu, nakon što je u utorak Vijeće za opće poslove podržalo takav prijedlog Evropske komisije.

Nema dileme da to otvara novu stranicu u historiji BiH, a i priliku za kvalitetan ekonomski razvoj, jer sada će u zavisnoti od projekata koje ponudimo, i našoj zemlji biti na raspolaganju određena sredstva iz EU fondova koja svakako nisu mala.

Kako bi to moglo izgledati i u našem slučaju možda putokaz mogu biti Srbija, ali i Crna Gora, s tim da definitivno zavisi i od onoga što sama BiH uspije ponuditi kao projekte.

Srbija je u posljednjih 12 godina dobila preko 8 milijardi eura samo iz budžeta Evropske unije, uključujući 3,3 milijarde eura bespovratnih sredstava, podaci su sa sajta Evropske delegacije u Srbiji. Bespovratna sredstva se dodjeljuju preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

IPA fondovi su fokusirani na dotacije u ključnim područjima, koja bi trebalo da olakšaju pripremu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Ulaže se, tako, u borbu protiv korupcije, reformu državne uprave, izgradnju puteva, ekologiju…

Sa druge strane, za deset godina je EU dala Crnoj Gori preko 500 miliona eura, od čega najviše kroz IPA programe – 310 miliona, objavljeno je krajem 2022. godine. Do 2013. godine Evropska komisija je dodijelila Crnoj Gori i 245 miliona eura bespovratne finansijske podrške.

Od 2009. godine, kada je uspostavljen Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Crnoj Gori je odobreno ukupno 60 projekata ukupne vrijednosti 241,65 miliona eura koji su završeni ili se trenutno sprovode, podaci su Ministarstva evropskih poslova.

Treba naglasiti da je BiH i u dosadašnjem periodu imala priliku stići o određenih iznosa iz Evropske unije. Utisak je da BiH u ranijem periodu nije mnogo napravila na tom planu.

Iazlozi ovakvog stanja leže u nedovoljnim apliciranjima i nekvalitetno pripremljenim projektima što sa sobom nosi ogromne posljedice u različitim sektorima, a rezultat svega je nedovoljan privredni rast, smatraju stručnjaci.

Povezani članci