Marketing X Business

Hoće li Google biti podijeljen na nekoliko kompanija

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Nakon što je okružni sud u saveznoj prijestolnici SAD Washingtonu u avgustu presudio da tehnološki div Google ima nezakonit monopol u online pretraživanju, američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da će od kompanije zahtijevati temeljne promjene u načinu na koji to radi poslovanje. Također će razmotriti naređivanje Googleu da podijeli kompaniju.

Predstavnici američke administracije napisali su u sudskim dokumentima da je među strukturnim promjenama koje bi se mogle zahtijevati od Googlea ukidanje operativnog sistema Android za pametne telefone ili preglednika Chrome, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ministarstvo pravosuđa također bi moglo tražiti Googleu zabranu sklapanja ugovora koji tehnološkom divu Appleu plaćaju desetke milijardi dolara svake godine za favoriziranje njegovih proizvoda za pretraživanje.

Na stolu je i zahtjev da Google svoje podatke pretraživanja učini dostupnima konkurentima.

Kad bi vlasti nametnule temeljne promjene u poslovanju Googlea ili čak podijelile kompaniju, to bi značilo značajan zaokret u odnosu američkih regulatora prema tehnološkim kompanijama. Otkako prije dva desetljeća nisu uspjeli slomiti giganta Microsoft, tehnološke kompanije su uglavnom pustili na miru.

Kako su iz Googlea odgovorili na vijest, smatraju da je ideja o takvim promjenama radikalna.

Osim toga, tehnološki div se žalio na presudu iz avgusta. Iz kompanije su tada objavili da odluka suda potvrđuje njihov status najbolje tražilice. Uvjereni su da vlasti žele spriječiti da tražilica bude dostupna svima.

No, presuda bi mogla utjecati na sudske odluke u području online oglašavanja, gdje su velike tehnološke kompanije također dugo bile meta kritika zbog navodnih kontroverznih praksi.