Marketing X Business

Huawei koristio i američku tehnologiju u kreiranju naprednog čipa

Marx.ba

(Izvor: Huawei)

Huawei Technologies Co. i njegov partner Semiconductor Manufacturing International Corp. oslanjali su se na američku tehnologiju za proizvodnju naprednog čipa u Kini prošle godine, piše Bloomberg pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

SMIC sa sjedištem u Šangaju koristio je opremu kalifornijskih Applied Materials Inc. i Lam Research Corp. za proizvodnju naprednog 7-nanometarskog čipa za Huawei 2023. godine, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani jer detalji nisu javni.

Prethodno neobjavljene informacije sugeriraju da Kina još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti određene strane komponente i opremu potrebnu za vrhunske proizvode poput poluvodiča. Zemlja je tehnološku samodostatnost postavila kao nacionalni prioritet, a Huaweijevi napori da unaprijedi domaći dizajn i proizvodnju čipova dobili su podršku Pekinga.

Predstavnici SMIC-a, Huaweija i Lama nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Applied Materials i Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD, koji je odgovoran za provedbu kontrole izvoza, odbili su komentirati.

Hvaljen u Kini kao veliki korak u proizvodnji autohtonih poluvodiča, prošlogodišnji procesor proizveden od SMIC-a pokretao je Huaweijev Mate 60 Pro i val patriotske kupovine pametnih telefona u toj azijskoj zemlji. Čip je još uvijek generacijama iza vrhunskih komponenti globalnih kompanija, ali ispred onoga gdje su se SAD nadale da će zaustaviti napredak Kine.

Međutim, mašine korištene za njegovu izradu i dalje su imali strane izvore, uključujući tehnologiju nizozemskog proizvođača ASML Holding NV, kao i opremu kompanije Lam and Applied Materials. Bloomberg News izvijestio je u oktobru da je SMIC koristio opremu iz ASML-a za proboj čipova.

Povezani članci