Marketing X Business

Pao je rekord: Ovo je najskuplji viski na svijetu, bogatstvo za jednu flašu

Marx.ba

(Izvor: Sotheby’s)

Flaša škotskog viskija koji se smatra “najtraženijim” na svijetu prodata je proteklog vikenda za skoro 2,2 miliona funti (2,7 miliona dolara), što je rekord na aukciji za flašu vina ili žestoka pića. Macallan Adami 1926 prodat na Sotheby’s u Londonu, nakon rata licitacija između potencijalnih kupaca na telefonu i u sobi. Samo 40 boca The Macallan 1926 flaširano je 1986. nakon što je odležao u šeri bačvama 60 godina. Dvanaest boca, uključujući i onu prodanu ovog vikenda, imale su etikete koje je dizajnirao italijanski slikar Valerio Adami.

Još jednu bocu iz istog bačva Sotheby’s je 2019. prodao za skoro 1,5 miliona funti, što je do sada bio rekord za vino ili žestoka pića.

– Macallan 1926 je jedini viski koji svaki aukcionar želi da proda i svaki kolekcionar želi da posjeduje, rekao je Jonny Fowle, globalni direktor za žestoka pića Sotheby’s.

Rekao je da je rekordna prodaja bila „ništa manje važna za industriju viskija u cjelini. Boca prodata proteklog vikenda prva je koju je destilerija prepravila prije aukcije. To je uključivalo zamjenu čepa i nanošenje novog ljepila na uglove etiketa boca.

Konačna cijena od 2.187.500 funti (2.714.250 dolara) uključuje naknadu poznatu kao kupčeva premija povrh prodajne cijene od 1,75 miliona funti. Cijena je znatno premašila pretprodajnu procjenu od 750.000 funti na 1,2 miliona funti.

A kakav je viski od 2,7 miliona dolara? Macallanova majstorica za proizvodnju viskija Kirsteen Campbell, koja je napitak pomirisala tokom prepravljanja, rekla je da sadrži note “bogatog tamnog voća, kompot od crnih višanja uz ljepljive hurme, nakon čega slijedi intenzivan slatki starinski hrast”.

– Tamna čokolada, patosa, đumbir… note se nastavljaju i traju. Bio je to vrlo poseban trenutak doživjeti otvaranje ovog kultnog 60 godina starog single malta, koji je prvi put flaširan prije 37 godina, i nadam se da će novi čuvar uživati ​​u istoj privilegiji, rekla je.