Marketing X Business

Istraživanje Deutsche Bank: Bitcoin i ostale kriptovalute nastavit će rast

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Bitcoin i druge kriptovalute malo su se promijenile u četvrtak, s najvećim digitalnim sredstvom koje se kreće blizu rekordne visine zabilježene ranije ovog sedmice.

Postoji razlog za vjerovanje da će cijene uskoro premašiti taj nivo i biti još više ove godine, prema istraživanju Deutsche Bank.

Najveća digitalna imovina držala se ovih dana blizu svog vrhunca svih vremena iznad 69.000 dolara koji je dosegnut u utorak i koji je označio prvu rekordnu vrijednost tokena od novembra 2021. Bitcoin je dobio više od 50% od početka godine kao porast cijena kriptovaluta, koji ozbiljno počeo prošlog ljeta.

Više analitičara pozvalo je na nastavak rasta cijena Bitcoina, uz korištenje tokena kako bi probio ovosedmični rekord svih vremena i postigao nove rekorde. Podrška Bitcoinu nije samo jaka tehnička tržišna pozadina i poboljšani sentiment prema riziku među ulagačima, već i neke temeljne sile.

– Očekujemo da će cijene nastaviti ići još više ove godine, napisao je tim u Deutsche Banku predvođen ekonomisticom Marion Laboure u bilješci u četvrtak, navodeći pet razloga.

Prvi su spot Bitcoin fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), koji su odobreni u SAD u januaru i potaknuli su najnoviji dio rasta kripto valuta. Ta sredstva kupuju i drže sam Bitcoin i kao takvi njihovi priljevi mogu imati mehanički utjecaj na cijene. Otkako su regulatori odobrili prve prompt Bitcoin ETF-ove početkom januara, gotovo 7,9 milijardi dolara pritjecalo je u fondove, napisao je Laboure, što je dovelo do povećanja cijena Bitcoina koji bi se mogao nastaviti.

A “vjerovatno će doći još ETF-ova”, prema Laboureu, navodeći bliske rokove u kojima Komisija za vrijednosne papire i berzu treba odlučiti o spot ETF-ovima koji drže Ether, koji je drugi po veličini token.

– Općenito, razvoj ETF-a i učestvovanje institucionalnih igrača pomažu kripto sazrijevanju u etabliranu klasu imovine, napisao je Laboure.

Tu je i takozvano prepolovljavanje bitcoina, istakao je tim iz Deutsche Bank. Prepolovljavanje se odnosi na periodičnu promjenu programske monetarne politike bitcoina koja prepolovljuje izdavanje tokena, ograničavajući ponudu i vršeći pritisak na cijene. Sljedeća bi trebala biti u aprilu.

– Mnogo je pažnje usmjereno na tipičnu akciju cijene bitcoina koja okružuje prethodne događaje prepolovljenja. U posljednje vrijeme došlo je do značajnog povećanja cijena od 27% u mjesecu prije prepolovljenja u maju 2020.., napisao je Laboure.

Ekonomija SAD također bi moglo katalizirati više kripto dobitaka, prema Deutsche Bank, sa snažnim ekonomskim rezultatima i porastom najvećih tehnoloških dionica, poput Microsofta i Nvidije, koje već podržavaju rizičnu imovinu do sada ove godine. U fokusu je hoće li Federalne rezerve uspješno uravnotežiti inflaciju s rastom i mogu li smanjiti kamatne stope više puta ove godine, kao što tržišta očekuju.

– Kako Centralne banke počinju smanjivati kamatne stope s najviših nivoa u desetljeću viđenih 2022., očekuje se da će to potaknuti sve veću sklonost riziku i povećati likvidnost tržišta. Ulagači će vjerovatno tražiti alternativnu imovinu s višim prinosima kako povrati od trezora budu padali. Ovaj tok kapitala u netradicionalne investicijske klase poput kriptovaluta mogao bi dodatno podržati stalni rast cijena digitalnih valuta, napisao je Laboure.

Još jedan vjetar u leđa za kriptovalute, istakla je Deutsche Bank, je regulacija, s ohrabrujućim razvojem događaja posebno u Evropi i određenim napretkom vidljivim u SAD.

– U SAD, regulatorne mjere su također ubrzane unatoč nedostatku sveobuhvatnih pravila. Očekuje se da će jasniji regulatorni okvir potaknuti veće korporativno prihvaćanje i veću likvidnost… i, u konačnici, pomoći u rješavanju nestabilnosti. Ovi faktori bi zauzvrat trebali pridonijeti povećanju cijena Bitcoina, napisao je Laboure, prenosi Seebiz.

Povezani članci