Marketing X Business

Prvi Rolex Rainbow sat uskoro na aukciji

Bloomberg Adria

(Foto: Bloomberg)

Prvi Rolex ‘Rainbow’ Dayton hronograf sat uskoro će biti na aukciji i mogao bi biti prodat za više od 3,5 miliona dolara. Rolex iz 90-ih biće na aukciji 8. novembra u Ženevi. Iako je aukcijska kuća Phillips povukla neobičan potez i odlučila da ne odredi visoku početnu cijenu za ovaj komad, očekuje se da će se prodati za najmanje tri miliona švajcarskih franaka (3,5 miliona dolara).

– Vjeruje se da je ovaj sat prvi primjerak sa čuvenim “rainbow” draguljem, a koji je proizveo švicarski proizvođač satova, navodi Phillips.

Ovaj primjerak, sa bezelnim prstenom, ukrašenim safirima u različitim bojama, bio je u privatnoj kolekciji skoro dvije decenije.

– Ovaj sat je velika stvar. Samo nekoliko kolekcionara Rolexa je znalo da ovaj sat postoji, rekao je u jednom intervjuu Alexandre Ghotbi, direktor sektora za satove za Evropu i Bliski Istok u kući Phillips.

Sat se prodaje u izazovnom trenutku za industriju, jer je potražnja za skupocjenim satovima opala zbog visoke inflacije, a nakon nezapamćenog rasta tokom pandemije korone.

Ipak, rijetki i jedinstveni modeli švicarskih brendova i dalje su na cijeni. U maju prošle godine, Phillips je prodao zlatni Rolex 6270 Cosmograph Daytona iz 1988. godine, s brojčanikom i bezelnim prstenom ukrašenim dijamantima, za skoro četiri miliona švicarskih franaka.

– Sat Rainbow Daytona označava važan trenutak u historiji Rolexa, jer je brend pokazao sposobnost da izradi satove najvišeg nivoa, koristeći inovativne tehnike postavljanja dragulja, kao kod nakita, rekao je Ghotbi.

U vrijeme kada je ovaj sat napravljen, 1993. ili 1994. godine, Rolex je i dalje bio široko prepoznat kao proizvođač luksuznih sportskih satova, kao što je čelični Submariner za ronjenje.

Iako je ovaj Rainbow sat napravljen kao jedinstveni komad 90-ih, za klijenta s Bliskog Istoka, isti uzorak safira korišten je ponovo na nekim Daytona modelima, dvije decenije kasnije.

Danas se stil postavljanja dragulja u obliku duge može vidjeti i na modelima drugih luksuznih brendova kao što su Patek Philippe i Audemars Piguet. Tehnika je i dalje izuzetno zahtjevna, dijelom zato što zahtijeva dragulje s preciznom gradacijom boja kako bi se oponašao uzorak duge.

Iako je još uvijek rijedak i teško dostupan kod prodavaca, Rainbow Daytona je sada postao prepoznatljiv model u kolekciji Rolexa.