Marketing X Business

Raste tržište litijum-jonskih baterija: Gradi se sve veći broj fabrika

Marx.ba

(Foto: Northvolt)

Švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Nortvolt razmatra planove za izgradnju nove fabrike u mjestu Borlenž u centralnoj Švedskoj, objavila je ta kompanija.

Nortvolt je naveo da još nije doneo odluku o otvaranju fabrike, ali i da sprovodi stratešku reviziju lokacije i razgovara sa nekoliko strana, uključujući i tamošnju opštinu, prenio je Reuters.

Portparol švedske kompanije navodi da je diskusija o tome još u toku, kao i da će obavijestiti javnost kada odluka bude donijeta.

– Na osnovu potražnje naših kupaca i investitora trenutno smo u velikoj ekspanziji što se posla tiče, ne samo Švedskoj, već i u Njemačkoj i Kanadi, rekao je on.

Nortvolt je 2022. objavio da je kupio staru fabriku papira u Borlenžu i da će je pretvoriti u novu gigafabriku sa potencijalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od više od 100 gigavat-sati katodnog materijala, kao i da će u njoj zaposliti do 1.000 ljudi.

Kompanija je tada rekla da će fabrika igrati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi od više od 50 milijardi dolara, kao i da će započeti prvu fazu izgradnje fabrike krajem 2024. godine.

Proizvođač litijum-jonskih baterija ima jednu fabriku u funkciji u sjevernoj Švedskoj, drugu u izgradnji u Njemačkoj, a planira fabrike i u Kanadi.

Povezani članci