Marketing X Business

Ryanair povećava broj letova s još jednog bh. aerodroma

Marx.ba

(Izvor: Ryanair)

Ryanair povećava letove za Banja Luku, objavio je specijalizirani portal Zamaaero.

Banja Luka više neće imati po dva sedmična leta za Berlin i za Nuremberg koliko je imao prošle godine. Imati će isti broj letova kao prošle godine za Charleroi (2), Gothenburg (2) i za Stockholm (2). No, Banja Luka dobiva dva sedmična leta za Karlsruhhe.

To znači da će ubuduće Banja Luka imati dva sedmična leta više.

Inače, isti portal je objavio da Aerodrom Banja Luka u ovom momentu ima 113 zaposlenih. Kako je rečeno, ovo je optimalna brojka uzme li se u obzir da Aerodromi Crne Gore koji imaju pet puta više putnika imaju 8,5 puta više zaposlenih, dok Dubrovnik koji ima pet puta više putnika ima i pet puta više zaposlenih.

– Banja Luka je isto tako pozbiljno porasla. Narasli su za nekih tri puta. Sa nekih 180 došli su na 460 hiljada putnika i to je zapravo najfacinantniji rast u cijeloj regiji, ali nakon tog ogromnog rasta vidimo da je priča pri kraju prošle godine malo splasnula. Ryanair i Wizzair su smanjili količinu letova, a tek ostaje da vidimo šta će biti tokom ove godine. Oni imaju neke najave da će imati priličnu količinu chartera, odnosno novih linija prema Grčkoj i drugim destinacijama za turiste. Osobno mislim da bi oni mogli preći pola miliona putnika i to bi za njih bilo optimalno barem do dogradnje terminala koja je nasušno potrebna za taj aerodrom, rekao je nedavno za Marx.ba Alen Šćuric, ugledni analitičar iz Hrvatske u analizi rada bh. aerodroma.