Marx.ba
Sok od narandže često se ističe kao jedan od omiljenih načina za zdrav početak dana. Najčešće sokove kupujemo u trgovinama, a kada nam se da, sami iscijedimo narandže i pijemo domaću verziju. No postavlja se pitanje koliko je sok od narandže zapravo zdrav i kakve dobrobiti za zdravlje dobivamo dok ga pijemo.
Na ovo pitanje odgovorila je dijetetičarka Maggie Michalczyk, koja tvrdi da to ovisi o tome šta se nalazi u soku od narandže, odnosno informacijama i popisu sastojaka na pakiranju.
– Sok od narandže može biti dio zdrave prehrane jer je prepun vitamina C, kalija i drugih bitnih nutrijenata. Međutim, neke vrste soka od narandže mogu sadržavati dodane šećere i manje hranjivih tvari nego svježe cijeđeni ili 100 posto prirodni sokovi, kaže ona.
Dodaje da je važno biti svjestan koliko se šećera i drugih sastojaka nalazi u pićima koje konzumiramo.
– Sok od narandže je bogat izvor vitamina C, za koji je poznato da blagotvorno djeluje na imunološki sistem. Može biti zdrav dodatak dobro uravnoteženoj prehrani, ali nije svaki sok od narandže isti, kaže Michalczyk, piše Parade.
Redovno konzumiranje soka od narandže, dok god je bez dodanih šećera, može pozitivno utjecati na naše tijelo.
– Sok od narandže je bogat izvor vitamina C, koji pomaže u održavanju imunološkog sistema. Tačnije, vitamin C je uključen u rast i popravak tkiva, što može pomoći pri oporavku od bolesti i ozljeda, objašnjava dijetetičarka Erica Ingraham.
Ako pijemo sok od narandže obogaćen vitaminom D, Ingraham dodaje da to dodatno osnažuje imunološki sistem. Vitamin D pomaže imunološkim stanicama u obrani od patogena poput bakterija i virusa.
– Dugoročno, konzumacija soka od narandže može pomoći u promicanju zdravlja kože, zdravlja srca i povećanju imuniteta zbog hranjivih tvari i antioksidansa, ističe Michalczyk.
Dijetetičarke ističu da ipak ne treba pretjerivati s porcijama soka na dnevnoj bazi jer čak i šećer koji dolazi iz voća može negativno utjecati na tijelo ako se konzumira u prekomjernim količinama. Dodaju da je najbolje popiti čašu soka od narandže uz doručak koji sadrži proteine i nezasićene masti.