Marketing X Business

Time i OpenAi sklopili višegodišnji ugovor o licenciranju

Marx.ba

(Foto: OpenAI)

Medijska kompanija Time najavila je partnerstvo s kompanijom OpenAI, poznatom po razvoju ChatGPT-a, kako bi poboljšala pristup kvalitetnim informacijama za globalnu publiku. Ta saradnja uključuje višegodišnji ugovor o licenciranju sadržaja, dio Timeove šire strategije za dosezanje mlađe i raznolikije publike, izvještava Axios.

Kao dio dogovora, OpenAI će imati pristup Timeovim arhivama koje obuhvataju posljednju 101 godinu, koje će koristiti za treniranje svojih velikih jezičnih modela.

To će OpenAI-ju omogućiti korištenje ovih informacija za odgovaranje na pitanja korisnika u aplikacijama kao što je ChatGPT. Također, OpenAI će imati pristup najnovijim vijestima i sadržaju Timea kako bi mogao pružiti ažurirane informacije korisnicima u stvarnom vremenu.

OpenAI će citirati Time u svojim odgovorima i dati poveznice na izvorne tesktove na Time.com. Osim toga, Time će imati priliku koristiti OpenAI tehnologije i alate za razvoj novih proizvoda i poboljšanje digitalnog novinarstva.

Time će podijeliti svoja iskustva i primjere iz prakse kako bi poboljšao korištenje AI tehnologija u novinarstvu.

Finansijski detalji ugovora nisu objavljeni, ali poznato je da su prethodni ugovori koje je OpenAI sklopio s izdavačima uključivali finansijsku naknadu.

Ovo je posljednji u nizu ugovora koje je OpenAI sklopio s izdavačima, uključujući ugovore s The Atlantic i Vox Media prošli mjesec, kao i News Corp u maju.

Sve više medijskih kuća odlučuje se za partnerstvo s OpenAI-jem umjesto sudskog spora, poput New York Timesa koji tuži OpenAI za kršenje autorskih prava.

Povezani članci