Marketing X Business

Top 10: Ovo su najskuplji novi automobili u historiji

Marx.ba

(Foto: Rolls-Roys)

Na svijetu se do sada prodavalo ili se još uvijek prodaje više od 50 modela čije su cijene bez poreza iznosile milion eura ili više. Ko je na samom vrhu liste po cijenama, otkrit ćemo vam u nastavku s top 10 najskupljih novih automobila u historiji. Naa popisu nema oldtimera koji nerijetko ostvaruju i mnogo veće cijene. Također, sve cijene su izražene bez poreza.

10. Bugatti Divo

Cijena: 5,3 miliona eura

image
(Foto: Bugatti Media)

Još jedna izvedenica Chirona nastala je 2019. godine. Divo je lakši, ekstremniji i brži na stazi od Chirona. Ovaj automobil s 1500 KS proizveden je u samo 40 primjeraka.

9. Pagani Huayra Imola

Cijena: 5,5 miliona eura

image
(Foto: Pagani Press)

Bazirana na Huayri, Pagani Imola ima AMG-ov 6,0-litarski twin-turbo V-12 motor koji ima 838 KS, a teži manje od 1,5 tona. Iako s ovom snagom i maksimalnom brzinom od 350 km/h nije ni blizu ekstreman kao Bugatti, ovaj Pagani je skuplji od većine njih. Navedena cijena se odnosi na roadster dok je coupe ipak malo jeftiniji, s cijenom od oko pet miliona eura.

8. Pagani Codalunga

Cijena: 6,8 miliona eura

image
(Foto: Pagani Press)

Ovo je najskuplji Pagani u historiji. Auto s 840 KS i 1100 Nm okretnog momenta baziran je na Huayri, s dizajnom nadahnutim italijanskim automobilima iz 1960-ih godina. Proizvedeno ih je samo pet.

7. Mercedes-Maybach Exelero

Cijena: 7,4 miliona eura

image
(Foto: Mercedes Maybach)

Mercedes-Benz Maybach Exelero je unikat. Nastao je 2005. po narudžbi Fulde, njemačke podružnice Goodyeara, kao izložbeni model i model za testiranje guma. Auto ima 700 KS i juri 350 km/h.

6. Bugatti Centodieci

Cijena: 8,3 miliona eura

image
(Foto: Bugatti-Rimac)

Auto na bazi Chirona predstavljen je 2019. povodom 110 godina kompanije. Sa samo deset proizvedenih primjeraka izuzetno je ekskluzivan, a rasprodan je i prije premijere.

5. Bugatti Chiron Profilée

Cijena: 10 miliona eura

image
(Foto: Bugatti)

Iako nije toliko različit od klasičnog Chirona ovaj automobil je bio izuzetno skup jer je bio unikat. Bugatti ga je 2022. napravio kao najavu za ograničenu seriju Profilée modela, ali je na kraju ostao jedini primjerak te je prodan na aukciji.

Profilée ima modificiranu karoseriju i prilagođeni spojler koji ga izdvaja od ostatka Chirona.

4. Rolls-Royce Sweptail

Cijena: 11,8 miliona eura

image
(Foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce, očekivano, zauzima tri od prva četiri mjesta na ovoj listi, a zadivljujući unikatni Sweptail iz 2017. nalazi se na četvrtom mjestu. U svoje vrijeme bio je najskuplji novi automobil ikada.

3. Bugatti La Voiture Noire

Cijena: 12,3 miliona eura

image
(Foto: Bugatti)

Unikatni Bugatti La Voiture Noire službeno je najskuplji novi Bugatti ikada. Moderna interpretacija modela Type 57 SC Atlantic. Koristi isti 8,0-litreni W16 motor s četiri turbopunjača kao i Chiron, koji razvija 1500 KS.

2. Rolls-Royce Boat Tail

Cijena: 26 miliona eura (procjena)

image
(Foto: Rolls-Royce)

Nasljednik zapanjujućeg Sweptaila iz 2017. ima jedinstvenu dvobojnu vanjštinu, prilagođene vrhunske završne obrade iznutra, i hladnjak za šampanjac.

Iako Rolls-Royce službeno ne objavljuje cijene za unikatne modele koji se, poput ovog, rade po narudžbi, procjenjuje se da je Boat Tail koštao nevjerovatnih 26 miliona eura.

1. Rolls-Royce Droptail

Cijena: 28 miliona eura (procjena)

image
(Foto: Rolls-Royce)

Automobil je debitirao prošle godine kao prvi od četiri unikatna primjerka iz serije Rolls-Royce Droptail. S procijenjenom cijenom od 28 miliona eura Rolls Royce La Rose Noire Droptail najskuplji je novi automobil u historiji na planetu, a otprilike istu cijenu imaju i ostala tri primjerka koje su kupci specificirali potpuno po svojim željama i od kojih je svaki dobio svoj poseban naziv.

Nakon La Rose Noire uslijedio je Amethyst, a nakon njega i Arcadia, dok bi četvrti model trebao biti predstavljen uskoro, piše Autoklub.

Povezani članci