Marketing X Business

Uprkos klimatskim promjenama, OPEC predviđa rast potražnje za naftom do 2050.

Bloomberg Adria

(Foto: Ilustracija)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predviđa da će nafta i gas činiti važan izvor energije do 2050. godine.

To je u suprotnosti s Pariskim sporazumom potpisanim 2015. godine, kojim su se države obavezale da će nakon 2050. biti drastično smanjena emisija ugljendioksida iz fosilnih goriva. Mnoge države su čak uključile planove da postanu ugljenično neutralne do sredine ovog vijeka.

Cilj ovog dogovora je da se zaustavi globalno zagrijavanje koje je glavni uzročnik klimatskih promjena, a koje su samo ove godine donijele poplave, suše i snijeg u septembru.

Međutim, u najnovijem izdanju “World Oil Outlook 2024”, koji su predstavnici OPEC grupe u utorak predstavili u Brazilu, prognozira se da će udio nafte i gasa u svjetskom energetskom miksu ostati iznad 53 odsto do 2050. godine, pri čemu će nafta zadržati najveći udio od više od 29 posto, a gas 24 posto.

 

OPEC je čak udvostručio prognoze u odnosu na prošli izvještaj kada je riječ o globalnoj potražnji za naftom do sredine vijeka. Svjetska potrošnja nafte bi trebalo da poraste za 17,9 miliona barela dnevno, ili otprilike 18 posto, na 120,1 milion dnevno do 2050. godine.

Ovo predviđanje je u suprotnosti s prognozama drugih organizacija i banaka. Naprimjer, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) predviđa da bi potražnja za naftom mogla prestati rasti u narednoj deceniji kako svijet bude više koristio električna vozila i obnovljive izvore energije.

Kartel, predvođen Saudijskom Arabijom, priznao je opasnosti koje predstavlja globalno zagrijavanje i tvrdi da bi naftna industrija trebalo da bude dio rješenja, ali su ta rješenja u izvještaju izostala.

OPEC predviđa da će se potražnja za energijom u svijetu povećati za 24 posto do 2050. godine. Razloge za povećanje energije vidi u povećanju svjetske populacije na 9,7 milijardi do sredine vijeka. Rast populacije predvodiće zemlje koje nisu članice OECD-a.

U izvještaju OPEC-a se navodi da će se i trendovi urbanizacije intenzivirati, pri čemu se procjenjuje da će dvije trećine stanovništva, što znači više od 6,6 milijardi ljudi, naseljavati urbane centre do sredine vijeka.

Globalna radna snaga, koju čine pojedinci između 15 i 64 godine, na putu je da premaši šest milijardi do 2050. godine, efektivno integrišući skoro 870 miliona novih radnika na tržište rada, navodi OPEC.

Globalni BDP bi trebalo snažno da raste, s prosječnim godišnjim povećanjem od 2,9 posto godišnje između 2023. i 2050, predviđa OPEC.

Ističe da će rast predvoditi zemlje koje nisu članice OECD-a, a da bi u tim zemljama godišnja stopa rasta mogla da iznosi 3,7 posto. U zemljama OECD očekuju skromniji godišnji rast od 1,6 posto.

Kao rezultat toga, u apsolutnim iznosima, očekuje se da će se globalna ekonomija više nego udvostručiti sa 165 biliona dolara u 2023. na 358 biliona dolara u 2050. godini.

Upravo zbog toga OPEC navodi da će rast potražnje za primarnom energijom biti vođen u regionima u razvoju (odnosno zemljama koje nisu pripadnice OECD). Predviđa se da bi oko 30 odsto potražnje za energijom moglo doći iz Indije. S druge strane, OPEC očekuje blagi pad potražnje za primarnom energijom u zemljama OECD. 

OPEC predviđa da će se potražnja za svim energentima povećati do 2050, osim uglja. Ističe da će potražnja za energijom iz vjetra i sunca rast najbržim tempom. Drugi najveći porast potražnje OPEC očekuje da će imati prirodni gas, a predviđa i da će potražnja za naftom znatno porasti.

Još jedna zanimljivost u izvještaju OPEC grupe jeste očekivanje da će vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem nastaviti da dominiraju drumskim saobraćajem. Ističe se da su električna vozila spremna za veći tržišni udio, ali da prepreke ostaju – električne mreže, kapacitet proizvodnje baterija i pristup kritičnim mineralima.

Predviđa se da će se globalni vozni park povećati sa 1,7 milijardi u 2023. na 2,9 milijardi u 2050. uz najbrži rast koji se očekuje u segmentu električnih vozila. Ipak, očekuje se da će vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem nastaviti da dominiraju globalnom flotom i da će i dalje činiti više od 70 posto u 2050. godini.

Generalni sekretar OPEC grupe Haitham Al-Ghais izjavio je da ono što “World Oil Outlook 2004” naglašava jeste da “fantazija o postepenom ukidanju nafte i gasa nema nikakve veze sa činjenicama”.

– Realan pogled na očekivanja rasta potražnje zahtijeva adekvatne investicije u naftu i gas, danas, sutra i za mnogo decenija u budućnosti. Samo za naftu, investicioni zahtjevi do 2050. iznose 17,4 biliona dolara. Svi kreatori politike i zainteresovane strane treba da rade zajedno kako bi osigurali dugoročnu klimu pogodnu za investicije, onu koja radi za proizvođače i potrošače, kao i za razvijene zemlje i zemlje u razvoju, rekao je Al-Ghais.

Ističe da “World Oil Outlook 2024” takođe naglašava potrebu za povećanjem napora za smanjenje emisija, kontinuirano poboljšanje efikasnosti i uvođenje rješenja s nižim emisijama ugljenika.

“World Oil Outlook” je godišnji izvještaj koji objavljuje Organizacija zemalja izvoznica nafte. Ovaj izvještaj daje dugoročne projekcije i analize globalnog tržišta nafte, energetske politike i šire energetske slike za naredne decenije. Obuhvata trendove u ponudi i potražnji, investicione potrebe, geopolitičke faktore i uticaj novih tehnologija, kao i politike koje se tiču energetske tranzicije i klimatskih promjena.