Marketing X Business

Vrijeme je za proljetno čišćenje: Osnažite i zaštitite vašu jetru

Marx.ba

(Foto: Farmavita)

Stiglo nam je proljeće i vrijeme je da očistimo svoj organizam od svih štetnih tvari koje smo unijeli u njega tokom zime. S vedrijim vremenom dolazi osjećaj obnove, ali i izazovi za naše tijelo.

Dok priroda budi svoju raskoš, naša jetra radi neumorno kako bi nas održala vitalnima i zdravima. Često zaboravljamo koliko je važna uloga jetre u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. Naime, jetra je svojevrsna tvornica organizma u kojoj se odvijaju brojni metabolički procesi. Unutar samo jedne ćelije jetre odvija se više od 500 metaboličkih aktivnosti, od metabolizma ugljikohidrata, bjelančevina, masti i žučnih boja – bilirubina, sinteze bjelančevina, pohranjivanja organizmu potrebnih tvari kao što su vitamini i minerali, do detoksikacije i odstranjivanja štetnih tvari. Jetru mogu oštetiti razni otrovi, lijekovi, infekcije, smetnje u snabdijevanju s krvi i drugi poremećaji.

(Foto: Farmavita)

Proljetni period donosi sa sobom alergije i umor. I tu dolazi do izražaja važnost jetre. Ona igra ključnu ulogu u detoksikaciji organizma, uklanjajući štetne tvari poput alergena i viška histamina. Zdrava jetra osigurava bolju toleranciju na alergene i smanjuje ozbiljnost simptoma alergija.

Dobra vijest je da jetra ima veliku sposobnost obnavljanja te je u mogućnosti obavljati svoju funkciju čak i kada je očuvana samo polovica jetrenog tkiva. Upravo zbog ovoga, jetra može dosta dugo normalno obavljati svoju funkciju i kada je bolest već prisutna. Zato je važno redovito se brinuti o svom zdravlju, te preduhitriti moguće bolesti i oštećenja jetre.

Ali kako znati jesmo li na putu ka problemima s jetrom? Simptomi mogu varirati od umora, nadutosti, bolova u gornjem dijelu stomaka, lošeg daha, do promjena u boji mokraće ili stolice. Ako primijetite takve znakove, vrijeme je da se pozabavite zdravljem jetre.

(Foto: Farmavita)

Kada je riječ o zaštiti jetre, prirodni pristupi su od velike važnosti. Silmarin, spoj koji se nalazi u biljci čičak (Silybum marianum), poznat je po svojim blagotvornim učincima na jetru. On djeluje kao antioksidans, štiteći jetru od oštećenja slobodnih radikala te potiče regeneraciju jetrenih ćelija. Dodatak silmarina u prehrani može biti koristan za održavanje zdravlja jetre, posebno u periodima povećanog opterećenja poput proljeća.

Silymarin Forte je lijek prirodnog porijekla za zaštitu jetre od štetnih tvari te liječenje bolesti jetre. Ovaj prirodni lijek, čija je djelotvornost potvrđena kliničkim ispitivanjima onemogućava vezanje štetnih tvari na jetrene ćelije, štiti ih i potiče njihovo obnavljanje. Silymarin Forte se preporučuje u zaštiti jetre kod čestog uzimanja lijekova koji mogu oštetiti jetru, u liječenju masne jetre, u zaštiti jetre kod hepatitisa i drugih bolesti jetre, te prilikom izlaganja djelovanju raznih otrova i hemikalija. 

(Foto: Farmavita)

Dakle, dok uživate u proljetnim aktivnostima, ne zaboravite na važnost zdravlja jetre. Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i podrška prirodnih dodataka poput silmarina mogu vam pomoći da očistite i osnažite ovaj vitalni organ, omogućavajući vam da u punoj snazi dočekate sve što vam proljeće donosi. Silymarin Forte je jedini biljni lijek na našem tržištu koji štiti jetru i liječi bolesti jetre. Pronađite ga u svim bolje snabdijevenim apotekama širom BiH.

Povezani članci