Marketing X Business

Zapadni Balkan će biti privlačniji stranim investitorima ako ulaže u dekarbonizaciju

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Ulaganjem u obnovljive izvore energije i dekarbonizaciju, zajedno sa poboljšanjem upravljanja i infrastrukture, Zapadni Balkan može privući više stranih investicija, ojačati saradnju lokalnih i stranih kompanija i, na kraju, podstaći održiv ekonomski rast, ocjenjuje se u analizi koju je objavio Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Autori analize su istraživali kako se nearshoring (prenos dijela poslovanja kompanije u zemlju u okruženju) može uskladiti sa tekućim naporima na dekarbonizaciji i ispitivali kakve su posljedice ova dva megatrenda – nearshoringa i dekarbonizacije – za lokalne kompanije u regionu.

– Ako lokalne kompanije mogu da smanje svoj karbonski otisak, postat će privlačniji partneri stranim preduzećima koja traže ekološki odgovorne dobavljače, navodi se u studiji “Transformacija Zapadnog Balkana kroz nearshoring i dekarbonizaciju” koju su pripremili Komorski investicioni forum ZB6, koji čine šest privrednih komora Zapadnog Balkana, i Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, prenosi Beta.

Lokalne kompanije, pokazala je analiza, žele da ulažu u nove tehnologije u cilju dekarbonizacije, ali im je za to potrebna finansijska podrška.

– Nearshoring i dekarbonizacija su sve više isprepletani u investicionim strategijama multinacionalnih kompanija, pri čemu dekarbonizacija postaje kritični faktor u donošenju odluka, vođena i regulatornim pritiscima i zahtjevima potrošača. Ovo predstavlja značajnu priliku za Zapadni Balkan da privuče nove investicije usklađivanjem lokalnih politika sa globalnim trendovima održivosti”, ocijenili su autori studije.

Značajan dio stranih kompanija izrazio je snažan interes za povećanje svojih investicija ako bi region poboljšao svoje napore za dekarbonizaciju, navodi se u studiji i dodaje da to sugeriše da bi ekološka održivost mogla biti ključni pokretač budućeg rasta.