Marketing X Business

Želite imati izgrađene trbušne mišiće: Uključite ove vježbe u trening

Marx.ba

(Foto: gq)

Mmnogi pojedinci koji aktivno vježbaju, osim dobrog izgleda nogu i ruku, žele izgraditi i trbušne mišiće kako bi njihova figura bila još bolja. Iako mnogo vježbi pomaže u ostvarivanju ovog cilja, za ovih pet vježbi smatra se da su najbolje u tome te bi se trebale pronaći u fitness rutini svih koji sanjaju o trbušnim mišićima.

Kako prenosi Health Shots, najbolje vježbe za trbušne mišiće su daska, penjači ili planinari, ruski zaokret, biciklistički trbušnjaci i podizanje nogu.

Daska (Plank)

Daska je vjerovatno jedna od najpoznatijih vježbi kada je u pitanju izgradnja trbušnih mišića. Radeći ovu vježbu, angažirate više grupa mišića, uključujući cijelu jezgru, što pomaže u izgradnji snage i izdržljivosti. Kako biste napravili dasku, započnite u položaju za sklekove, ali oslonite se na podlaktice umjesto na ruke. Pazite da vaše tijelo tvori ravnu liniju od ramena do zglobova.

Penjač (Mountain Climbers)

U svoju fitness rutinu možete dodati i penjače, poznate i kao planinari. Ova vježba visokog intenziteta jača mišiće jezgre i nudi kardiovaskularne prednosti te pomaže u sagorijevanju kalorija. Ne samo da pomaže u izgradnji trbušnih mišića već će smanjiti i bolove u zglobovima. Vježbu počinjete u položaju za sklekove, a zatim naizmjence privlačite koljena prema prsima u pokretu poput trčanja.

Ruski zaokret (Russian Twists)

Ruski zaokret je popularna vježba koja cilja na kose trbušne mišiće, a koja će vam pomoći u izgradnji mišića i izdržljivosti, prenosi Health Shots. Ako se izvodi redovno, ova vježba može doprinijeti poboljšanju ravnoteže i sagorijevanju masti. Za izvođenje vježbe, sjednite na pod, lagano se nagnite unazad i držite teg ili loptu ispred sebe. Zakrenite torzo na jednu stranu, noseći težinu uz sebe, a zatim se prebacite na drugu stranu.

Biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches)

Na popisu vježbi za izgradnju trbušnih mišića nalaze se i biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches). Ova vježba učinkovita je za rad gornjih i donjih trbušnih mišića, kao i kosih trbušnih mišića. Stalno kretanje tokom izvođenja ove vježbe pomaže u izgradnji snage i doprinosi oblikovanju te definiranju struka.

Biciklistički trbušnjaci uključuju ležanje na leđima, privlačenje koljena prema prsima te naizmjenično dodirivanje lijevog koljena desnim laktom i desnog koljena lijevim laktom u pokretu pedaliranja.

Podizanje nogu (Leg Raises)

Step by step instructions for abs: Curl your head and shoulders off the mat as you straighten your legs to the ceiling. (A) Hold one leg as the other lowers down. (B) Switch legs (C)

Posljednja vježba koju trebate dodati u fitness rutinu, ako želite izgraditi trbušne mišiće, je podizanje nogu (Leg Raises). Izvođenjem ove vježbe fokusirate se na donje trbušne mišiće i utječete na smanjenje masnoće u donjem dijelu stomaka. Podizanje nogu je izvrsna vježba za toniranje cijelog tijela i smanjenje bolova u leđima i nogama.

Za izvođenje vježbe potrebno je leći ravno na leđa s rukama uz tijelo ili ispod bokova kao potporom. Držeći noge ispravljene, podignite ih do stropa, a zatim ih spustite natrag, ne dopuštajući im da dodiruju tlo, piše Indexfit.