Marketing X Business

Nutricionistica Marijana Zubac za Marx.ba: Izgovori poslovnih ljudi - nemam vremena za zdravu prehranu

N. D.

Marijana Zubac (Izvor: Nutricentar)

Posao i zdrava prehrana, mnogima izgledaju kao nemoguća misija, ali je itekako moguće uskladiti ova dva segmenta. Nije baš najjednostavnije, ali tu je i struka koja je spremna olakšati proces navikavanja na zdravu prehranu.

Na ovu temu razgovarali smo sa Marijanom Zubac voditeljicom NutriCENTRA Mostar koja ja već dugo radi s ljudima i svijeta biznisa i javnog života, kako sama kaže, ljudima iz domene gdje oni imaju malo vremena za sebe, a posvetiti se sebi je elementarni preduslov za zdrav život.

– Moderni čovjek se izgubio upravo zbog toga što je neke druge stvari stavio kao bitnije i na prvo mjesto, a onda su se neke stvari koje su jako bitne za zdravlje pomjerile na drugo mjesto. To znači da danas ljudi rade dva ili tri posla, možda zato što smo nedovoljno plaćeni, možda zato što smo ambiciozni, možda zato što smo motivirani probiti svoje osobne granice, ali zapravo trošimo to svoje vrijeme i onda smo preforsirani zbog ciljeva koji su materijalni. To je u redu dok god se stignemo brinuti o svom zdravlju. Međutim, ako su sve naše motivacije i ciljevi prerasli naš dan, naše vrijeme, naše mogućnosti da se brinemo o sebi, onda se prvo treba zapitati šta ja kao prezaposlen, kao biznis čovjek koji je nešto uspio, mogu učiniti da bi moj sistem, moj organizam funkcionirao, kaže za Marx.ba Marijana Zubac.

Prema njenim riječima, ljudi se danas ne stižu baviti sobom, pa onda dolaze kod nutricioniste i kažu „mogu li dobiti plan prehrane“.

– Možete dobiti plan prehrane, ali šta ako ga nemate kada primjenjivati. Dakle, vrlo često se nauštrb zdravlja gradi karijera. Kada dođe do burn outa ili do dijagnoza, onda ljudi kažu da neće raditi tri ili dva posla i slično. Znači, prvo smo u nekom raskoraku sa mogućnostima odrađivanja poslova kojima smo se opteretili i to je ambiciozno i ok sa strane karijere ili pljeska publike, ali sa strane zdravlja možda baš i nije. Čim zdravlje bude narušeno to se treba mijenjati, naglašava Zubac.

Kako kaže, veliki značaj mora se dati kvalitetnom odmoru.

–  Ako se umarate morate se znati odmoriti. Morate imati vrijeme za odmor. Ako nemate, onda oslobađate to vrijeme za odmor. Kada se dobro odmorite onda se priča o prehrani. Naš centar se bavi promicanjem svih važnih navika kako bi promjena bila cjelovita u čovjeku. To što ćemo mi nekome propisati super plan prehrane, a čovjek ne spava, neće promijeniti ništa. Štaviše, izazvat će neku frustraciju zato što su se stalno neka ropstva pravila zbog boljeg izgleda ili boljeg osjećaja, a bez odmora se neće dogoditi nikakav boljitak, kaže naša sagovornica.

Ona kaže da prehrana za zaposlene treba biti jednostavna.

– Ljudi često kažu da naručuju dostave i ne mogu se organizirati da bi se zdravo jelo. Najlakše je naručiti i ljudi će vam donijeti. Dostava je opcija ako pametno naručujete. Ne bi vam trebao biti problem da jednom restoranu kažete da vam ne bi trebali dostaviti hljeb uz jelo koje ste naručili ili da riba i blitva trebaju biti obrok. Ne vidim tu nikakvu komplikaciju. Kažu skupo i komplicirano, ali ako već naručujete isti vam je poziv telefonski, isto se vremena potroši, a isto i novca. Samo morate biti svjesni i savjesni da naručite ono što treba, savjetuje Zubac.

Od nečega treba krenuti: Jelovnik za jedan dan izrađen za Marx.ba (Izvor: NuticentarCENTAR)

Jasno je da jako važnu ulogu u svemu mogu imati nutricionisti, a posebno je bitno da se sve radi planski.

– Nutriocionisti provlače sve ove promjene i navike kroz proces. Naš centar se bavi vođenjem kroz proces i mišljenja sam da je to velika odlika našeg centra, jer mi nakon ispisivanja plana i programa prehrane prema individualnim zahtjevima, jer ne mogu biti ni dva ista biznismena za koje vrijedi isti plan, nastavljamo s praćenjem. Neko ima problem s crijevima, neko je na rubu dijabetesa, neko trenira, neko ne trenira i zapravo se tu na inicijalnom našem sastanku procjenjuje šta i kako neko treba. Nakon što se plan ispiše mi osobu vodimo kroz taj plan. Oni nas i tokom putovanja mogu kontaktirati, a mi ih navigiramo oko ishrane i dok su recimo u hotelu. Tako da osoba i nakon saradanje s nama ostane sposobna brinuti se o svojoj prehrani. Nije cilj nekoga navikavati na stručnjake i da se bez nas ne može. Pravila kada se jednom usvoje ona su trajna i primjenjiva su na sve životne i biznis situacije, poručuje nutricionistkinja.

Zubac naglašava da postoje i određena univerzalna pravila koja vrijedi primjenjivati.

– Kada je čovjek mentalno opterećen vrijedi pravilo da jede što manje. Jede se ono što je lako probavljivo. Dakle, pola tanjira povrća, četvrtina mesa, posebno jer meso nije saveznik u odmoru. Meso nije lako probavljivo, a naši biznismeni kada se časte ili kada žele organizirati neki poslovni ručak, uglavnom se naručuje meso. Mnogi se u biznis svijetu čude kako su se brzo udebljali, a nisu ni svjesni kako u samo nekoliko savjeta mogu promijeniti svoj hodogram do pretilosti. Dakle, odmarati kada ste umorni jer higijena sna je najvažnija, obilje povrća, manje mesa, bolje je ubaciti ribu, pa čak i veganstvo kada ste mentalno opterećeni i vaš organizam će se kvalitetnije odmarati.

Jako je važno piti puno vode. Čak 90 posto ljudi koji dolaze kod nas su dehidrirani, što zbog vožnje automobila, što smo puno ispijenih kafa, a znamo da kafu treba svesti na dvije dnevno, što zbog toga što nemaju rutinu ili naviku da piju vodu.

Ne treba zanemariti ni da samo uz vođenje sručnjaka proces može biti siguran. Dakle, odmor, život u balansu i plan prehrane koji će biti održiv za čovjeka koji ga primjenjuje. I na kraju jako je bitno da se osoba sama odluči na prehrambenu promjenu. Mora imati tu svijest o samopromjeni, a naravno stručnjak će voditi do nekih rezultata.

Tu bih dodala i jedno esktrapravilo. Nema brzih rezultata. Ko brzo zaradi novac, uglavnom brzo i dođe neka posljedica. Od brzog samo imamo dupli problem i gubimo vrijeme i novac. Promjene počinju odlukom, samosviješću i jesti tako da hrana služi zaista samo za preživljavanje. Naravno, suplementima svaki prezaposleni čovjek treba osnaživati svoj imnunitet, naglasila je Zubac.