Marketing X Business

Nova nada protiv globalnog zagrijavanja - toplotne pumpe

Š.M

Dok Njemačka gleda u budućnost bez fosilnih goriva, toplotne pumpe izazivaju veliku debatu – i to često žestoku – o svom potencijalu da zamijene korištenje nafte i plina sa velikom emisijom zagađenja.

Izvor: techxplore.com

Toplotne pumpe iz godine u godinu postaju atrakcija i podstiču ogromna ulaganja velikih kompanija na evropskom polju ekonomije i tehnologije, a narudžbe ovih uređaja nikad nisu bile veće.

Iako plin ostaje najčešći način grijanja evropskih domova, toplotne pumpe postaju sve popularnije kada je prelazak na zelenu energiju u pitanju, a naručito nakon skoka cijena plina usljed rata u Ukrajini. Novi zakon koji prolazi kroz njemački Parlament zahtijeva da grijanje u domovima bude najmanje 65 posto iz obnovljivih izvora, što je dio njemačke težnje da postane ugljično neutralna do 2045. godine te bi ovaj zakon mogao potaknuti prodaju ovih proizvoda u narednim godinama.

Kako domaćinstva nastoje smanjiti emisiju CO2, tržište toplotnim pumpama posljednjih godina već “značajno raste, kao nikada prije”, navodi Jan Brockmann, izvršni direktor Bosch Home Comfort grupe.

“Dugoročno, vjerujemo da bi Njemačka mogla biti najveće tržište toplotnih pumpi u Evropi.”

Na proizvodnoj liniji u fabrici Bosch Home Comfort Group u Eibelshausenu, koja svoju historiju kao industrijsko postrojenje gradi više od četiri vijeka, unutrašnje jedinice toplotne pumpe pažljivo se sastavljaju kao slagalice visoke tehnologije. Cjevovodi se postavljaju u crijeva sistema, dodaje se elektronika, oprema se testira prije stavljanja u kućište. Ove toplotne pumpe rade koristeći sličnu tehnologiju onoj u klima-uređajima i frižiderima.

Izvor: techexplore.com

Međutim, kritičari kažu kako su ovi uređaji većinu stanovništva preskupi i tvrde da nova energetska reforma tjera ljude da ih kupuju jer efektivno zabranjuje tradicionalne načine grijanja na naftu i plin.

Uprkos previranjima, Bosch Home Comfort ostaje optimističan, planirajući da do kraja decenije uloži milijardu eura (1,1 milijardu dolara) u svoju evropsku razvojnu i proizvodnu mrežu toplotnih pumpi.

Pored Njemačke, također imaju fabrike toplotnih pumpi u Švedskoj i Portugalu, a otvaraju i u Poljskoj.

Peter Klafka, stručnjak iz oblasti energetike čija kompanija Klafka & Hinz proizvodi IT sisteme koji se koriste u energetskom sektoru, rekao je da su tvrdnje o troškovima i promjenama za ugradnju toplotnih pumpi “preuveličane”.

“Neki tvrde da morate potpuno renovirati svoju kuću, ali to je pogrešno”, rekao je Klafka. “Toplotne pumpe su neophodne za energetski prijelaz.”