Marketing X Business

Kada želite zaboraviti na punjač: Električna vozila s najvećim dometom

N. D.

Lucid Air Dream Edition (Izvor: Carscoops)

U električne automobile najvećeg dometa vrijedi ulagati ako idete na električni pogon i planirate puno voziti. Činjenica je da je punjenje na cesti mnogo nezgodnije od pronalaženja benzinske pumpe — pogotovo ako se nalazite u području s lošom javnom infrastrukturom za punjenje.

Dok određeni jeftini električni automobili nude nešto više od 160 kilometara dometa, tržište električnih automobila na duge domete raste prilično brzo.

U stvari, nije neuobičajeno pronaći automobil koji nudi domet od preko 480 kilometara, a nekoliko ultra-premium modela nudi i više.

Lucid Air Dream Edition  

Automobil sa najvećim mogućim dometom je Lucid Air Dream Edition (Range), koji ima 520 milja (836 kilometara). Ovaj model je rasprodan mjesecima, što znači da bi svako ko ima dovoljno novca morao da se odluči za Lucid Air Grand Touring — koji nudi desetak kilometara manji domet.  Cijene počinju od 139.000 dolara, a domet nije sve što Lucid Air može ponuditi. Dream Edition Range ima do 1.111 konjskih snaga i vrijeme 0-60 od 2,5-2,7 sekundi i mnoštvo vrhunskih performansi i specifikacija. 

Tesla Model S  

Tesla Model S Plaid je možda trenutni vodeći model, ali standardni Model S još uvijek ima prednost u dometu. Sa do 651 kilometar po punjenju – pod uslovom da imate manje točkove od 19 inča – Tesla Model S je jedan od najboljih električnih automobila za vožnju na velike udaljenosti. Model S također dolazi sa autopilotom kao standard, uz opciju da potrošite 15.000 dolara za dodatak za potpuno samostalnu vožnju i neke zaista solidne performanse.  

Tesla Model 3 Long Range  

Najjeftiniji Teslin model na tržištu također dolazi s nekim od najdužih dometa proizvođača automobila. Tesla Model 3 Long Range nudi do 576 kilometara vožnje s jednim punjenjem, dok pristup superpunjačima može vratiti do 281 kilometar dometa nakon samo 15 minuta. Tesla Model 3 Long Range također ima maksimalnu brzinu od 233 kmh, a standardno dolazi sa autopilotom.  

Mercedes EQS  

Mercedes EQS (Izvor: Mecedes)

Dok ne stigne Mercedes EQE, sa dometom od 659 kilometara, trenutni šampion u dometu u Štutgartu je Mercedes EQS. Nažalost, američki model je malo lošiji u pogledu habanja, jer ima samo 563 kilometra u odnosu na 729 kilometara oglašenih u Evropi. To je s baterijom iste veličine i pokazuje koliki utjecaj mogu imati različiti standardi testiranja raspona. EQS takođe dolazi sa opcijom da ima Mercedesov MBUX Hyperscreen, zajedno sa tri displeja ispod jednog komada stakla od 56 inča, i raznim paketima pomoći vozaču koji uključuju Active Lane Keeping. 

Tesla Model X 

Teslin najveći automobil takođe nije pokoleban kada je u pitanju domet, iako Model X SUV ne može da se takmiči sa uglađenom aerodinamikom svojih braće i sestara u obliku limuzine.  Ipak, sa 560 kilometara na standardnom modelu, preći ćete vraški dug put s jednim punjenjem. 

Tesla Model Y  

Crna ovca porodice Tesla, standardni model modela Y, otkazan je zbog relativno malog dometa. Ipak, Long Range Model Y je jedan od najboljih na tržištu, gurajući 531 kilometar sa jednim punjenjem. Ima sve uobičajene Tesline dobrote, uključujući autopilot, opcioni modul za potpuno samostalnu vožnju i pristup kompresoru.  

GMC Hummer EV1  

Ogromna veličina GMC Hummer EV ne čini mnogo za energetsku efikasnost, jer njegova veličina znači da Hummer ima prostora za gigantsku bateriju od 212,7 kWH. To znači da može ponuditi maksimalan domet od 529 kilometara. Naravno, to je samo ako ste nekako uspjeli nabaviti Hummer EV Edition1, koji je rasprodat veći dio godine.  

BMW iX xDrive 50  

BMW iX ima užasno mnogo toga, uključujući i činjenicu da je sposoban da pređe do 521 kilometar sa jednim punjenjem.  To je sve zahvaljujući bateriji od 111,5 kWh, koja se može puniti do 200 kW brzinama i nadoknaditi 144 kilometra dometa za samo 10 minuta.