Marketing X Business

Pametni monitor Samsung M70C omogućuje gledanje sadržaja bez računara

Marx.ba

(Izvor: Samsung)

Za mnoge pripadnike novih generacija tradicionalni linearni televizijski program nije nešto na što se oslanjaju za zabavu. Upravo s tom spoznajom Samsung je prije dvije godine na tržište izbacio liniju pametnih monitora koji u sebi objedinjuju jedan i pol uređaj. S jedne strane radi se o punokrvnom računarskom monitoru, a s druge estetikom i funkcionalnostima dobivate pametni uređaj sličan televizoru, no s jednom ključnom razlikom.

M monitori iz Samsunga očekivano nemaju TV tuner. U prijevodu to znači da ćete dobiti punokrvni Tizen OS, poznat korisnicima s njihovih pametnih televizora i moći uživati u gledanju streaming servisa i korištenju mnoštva aplikacija. Čak uz ovaj monitor dolazi i daljinski upravljač koji omogućuje ugodnu navigaciju kroz sustav.

Bijela estetika nastavlja se i sa stražnje strane gdje su smještena i sva sučelja. Tu su HDMI 2.0 i USB-C te dva klasična USB-a tipa A

Samsung M70C dolazi u bijeloj boji kao i ostatak pametnih monitora. Pozicioniran je iznad dva Full HD modela, a malo ispod najjačeg flagship monitora M80C. Trenutno se ovaj monitor u 32” varijanti može naći za cijenu od 359,40 eura. Monitor se inače može naći i u varijanti od 27”, a taj model košta 329,40 eura, pa ćete za 30 eura više dobiti kudikamo veći model. Baza stalka, stalak i okvir oko ekrana je u bijeloj boji i ta bi se estetika mogla svidjeti Apple korisnicima. S tri strane oko ekrana nalazi se vrlo tanak rub, dok je „brada“ nešto deblja i još na desnoj strani ima ispupčenje u kojemu je smješten IR senzor za daljinski upravljač. Stalak je inače prilično sposoban i omogućuje podešavanje po visini, prebacivanje u pivot način rada i naginjanje naprijed natrag, dok zakretanje nije omogućeno na ovoj seriji.

VA monitor 4K rezolucije i sa 60 Hz kao jednu od glavnih prednosti ima Tizen pametno sučelje s kojim možete upravljati putem daljinskog upravljača
VA monitor 4K rezolucije i sa 60 Hz kao jednu od glavnih prednosti ima Tizen pametno sučelje s kojim možete upravljati putem daljinskog upravljača

Ekran je kao i u ostatku pametnih Samsung monitora ove generacije VA s rubnim LED osvjetljenjem i donosi vrlo dobar kontrast od 3000:1, što je zamjetno više nego kod IPS ekrana. VA paneli bolje prikazuju i crnu, a tu je i očekivana svjetlina za ovu kategoriju od 300 cd/m2. Samsung M70C ima relativno brz odziv, a dolazi sa 60 Hz frekvencijom osvježavanja ekrana. Ovaj monitor podržava HDR10 standard za prikaz HDR-a i pokriva 99% sRGB spektra.

Budući da nema podršku za promjenjivi refresh rate, možda bi za gaming monitor mogli odabrati neki od brojnih Samsung modela za tu namjenu. Iako, M70C podržava HDR i s 4K rezolucijom na dosta velikom 32” zaslonu igranje može biti ugodno iskustvo, ali ne za kompetitivne igrače.

Samsung je ugradio centar za igranje kao dio pametnog sučelja i omogućuje gledanje streaminga video igara ili game streaming preko Xbox ili GeForce Now servisa. Prava snaga krije se u spomenutom Tizen operativnom sistemu koji omogućuje navigaciju kao na pametnom televizoru. Za gledanje Netflixa, Disney+ ili YouTubea nećete trebati računar. Jedna od funkcionalnosti kojoj možete pristupiti bez kompa je i Office 365 Cloud, pa možete raditi na cijelom setu uredskih aplikacija također bez računara. 

Samsung M70C poslužit će kao multimedijalni monitor, zanimljiva alternativa za televizor ili kao uredski model, piše Bug.