Marketing X Business

Šta se dogodilo sistemu Windows: Microsoft poduzima "mjere ublažavanja"

Marx.ba

(Foto: OMH)

Milioni korisnika operativnog sistema Windows širom svijeta suočavaju se od jutros sa greškom Plavi ekran smrti (BSOD) koja uzrokuje da se sistem iznenada isključi ili restartuje. Microsoft je u poruci naveo da je greška izazvana nedavnim ažuriranjem tehnologije cyber bezbjednosti CrowdStrike.

Ovaj problem pogodio je mnoge kompanije, banke i vladine kancelarije širom svijeta. Većina indijskih avio-kompanija se oglasila na društvenoj platformi X kako bi podijelila informacije sa putnicima, prenosi NDTV.

Korisnici društvenih mreža postavljali su slike svojih ekrana koji su zaglavljeni na stranici za oporavak sa porukom: “Izgleda da Windows nije pravilno učitan. Ako želite da ponovo pokrenete i pokušate ponovo, izaberite – restart moj PC ispod.

Glavni američki prevoznici, uključujući American Airlines, Delta Airlines i United Airlines, obustavili su letova u petak ujutro navodeći kao razlog probleme sa komunikacijom. Američki Sekretarijat za saobraćaj, saopštio je da prati probleme sa otkazivanjem i kašnjenjem letova, dodajući da će agencija obavezati kompanije na njihove odgovornosti prema putnicima.

Microsoft je naveo da preduzima „mjere ublažavanja“ nakon pojave problema sa uslugama.

– Naše usluge i dalje bilježe stalna poboljšanja dok nastavljamo da preduzimamo mere ublažavanja, navela je kompanija u objavi na platformi X.

Inače, i kompanije iz Bosne i Hercegovine objavljuju kako imaju poteškoće, a obzirom da je CrowdStrike poručio kako su otkrili gdje je problem, očekivati je da će se situacija sve više normalizirati.