Marketing X Business

Hoće li se mijenjati cijena čokolade: Svi gledaju prema Africi

Marx.ba

(Izvor: RFI)

Čokolada rizikuje da postane još skuplja ako se nova berba kakaoa u Zapadnoj Africi završi ispod očekivanja.

Cijene kakaoa su prošle godine porasle za oko 47 posto zbog straha da će loše vrijeme i bolesti usjeva naštetiti proizvodnji u Obali Slonovače i Gani, koje čine dvije trećine svjetske ponude, prenosi Bloomberg.

Vremenski fenomen El Ninjo mogao bi da pogorša stvari, a analitičari očekuju treći uzastopni globalni nedostatak za novu sezonu koja tek počinje.

To znači da inflacija na potezu sa poslasticama može opstati kako se pritisci na troškove hrane šire. Vrhunski proizvođači čokolade kao što su Hershei Co. i Lindt & Spruengli AG već su upozorili na moguća dalja poskupljenja, a roba sa višim cijenama nanijela bi štetu potražnji u Evropi, ali i ključnom rastućem tržištu Azije.

Njujorški fjučersi kakaoa su sredinom septembra dostigli 12-godišnji maksimum, te su cijene bile malo više od onih koje su posljednji put viđene 1979. godine. Rast je bio podstaknut prevelikom količinom kiše, epidemijama štetočina i bolesti koje su zahvatile usjeve u zapadnoj Africi.

Ključno pitanje za sada je kakva će biti žetva koja je nedavno počela u Gani, i počinje u Obali Slonovače.

Obala Slonovače je u julu prognozirala da će se proizvodnja u sezoni glavnih usjeva koja traje od 1. oktobra do marta smanjiti za skoro petinu u odnosu na prošlu godinu, rekli su tada ljudi upoznati sa ovim pitanjem. Iznos bi se ipak mogao promijeniti nakon što su neki farmeri obustavili snabdijevanje u iščekivanju viših cijena u novoj sezoni.

Analitičari Rabobank i Marex očekuju pad proizvodnje u zapadnoj Africi u sezoni 2023-24. Marex predviđa globalni deficit od 279.000 tona, što je više od prethodna dva.