Marketing X Business

Tajna vitalnosti: Ove vrste hljeba jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Marx.ba

(Foto: Wish)

Područja poznata po dugovječnosti stanovnika nazivaju se plavim zonama. Na svijetu postoji pet takvih regija, uključujući italijanski otok Sardinija, japanski otok Okinawa, grčki otok Ikarija, poluotok Nicoya u Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji.

Osim što u tim mjestima živi visok postotak stogodišnjaka, veliki broj ljudi nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, pretilost, rak ili dijabetes.

Istraživač Dan Buettner otkrio je da dugovječnost u plavim zonama ovisi o kvaliteti života, koji uključuje pozitivan pogled na svijet, nizak nivo stresa, redovnu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu.

U tim zajednicama prehrana se temelji uglavnom na biljnim namirnicama koje se lokalno uzgajaju (oko 80 posto), uz dodatak ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Ljudi iz plavih zona većinu svoje hrane, oko 65 posto, dobivaju iz ugljikohidrata, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. Meso se konzumira u malim količinama – oko 50 grama pet puta mjesečno, a riba oko 100 grama tri puta sedmično. Jaja i mliječni proizvodi jedu se u vrlo ograničenim količinama.

Količina dodanih šećera također je strogo kontrolirana, s maksimalno sedam čajnih kašikica dnevno. Od pića, najčešće se pije voda i čaj, uz umjerene količine kafe i vina. U plavim zonama hljeb nije zabranjen, naprotiv, on je važan dio njihove zdrave prehrane.

Za razliku od zapadnih zemalja, gdje je najpopularniji hljeb od bijelog, rafiniranog brašna, ovdje se jede kruh koji ljudi sami peku od cjelovitih namirnica, bez aditiva.

Hljeb od kiselog tijesta

Ovaj hljeb je popularan na Sardiniji i Ikariji, a pravi se od vode, cjelovitog brašna i domaćeg kvasca starter. Fermentacija tokom pripreme daje hljebu probiotike koji poboljšavaju probavu i jačaju imunosni sistem.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Stanovnici Ikarije i Sardinije sami melju žitarice poput pšenice, raži i ječma, a njihov hljeb bogat je vlaknima, vitaminima B i mineralima poput magnezija, kalija i željeza, što doprinosi zdravlju cijelog organizma.

Pogače od cjelovitih žitarica

Na Ikariji su popularne i pogače koje se odlično slažu s biljnim proteinima poput humusa ili kuhanog graha i leće. Ova vrsta hljeba također je bogata hranjivim tvarima.

Kukuruzni hljeb

Kukuruzno brašno, koje se koristi već hiljadama godina, popularno je u Loma Lindi. Ovaj hljeb često se kombinira s brašnom od spelte i lanenim sjemenkama, što je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, piše Diversity Plus, prenosi Net.